Na hlavný obsah

Kanada zakázala vstup cudzincom, ktorí pricestovali z Juhoafrickej republiky

Každý Kanaďan, ktorý sa vráti z JAR, sa musí otestovať.

Kanada zakázala vstup cudzincom, ktorí pricestovali z Juhoafrickej republiky
Na snímke kanadský premiér Justin Trudeau. Foto: SITA/AP

Kanada v piatok (26. 11.) oznámila, že zakazuje vstup cudzích štátnych príslušníkov, ktorí za posledných 14 dní cestovali cez južnú Afriku. Kanada tak reaguje na objavenie nového variantu koronavírusu označeného gréckym písmenom omikron, ktorý vyvoláva vo svete obavy a donútil mnoho krajín zaviesť cestovné zákazy. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Kanadská vláda takisto uviedla, že pre všetkých Kanaďanov, ktorí posledných 14 dní cestovali do južnej Afriky, bude testovanie povinné. Testovaní budú pri príchode do Kanady a musia ísť tiež do karantény, ak nebudú mať negatívny výsledok testu.

Aj ľudí, ktorí pricestovali do Kanady posledných 14 dní, úrady požiadali, aby išli do karantény a absolvovali test na ochorenie COVID-19.

Z južnej Afriky nie sú do Kanady žiadne priame lety. Predstavitelia krajiny tiež informovali, že nič nenaznačuje, že v Kanade sú už nejaké prípady nákazy variantom omikron.

Opatrenia prijali aj USA

Americký prezident Joe Biden v nadväznosti na správy o novom variante vyzval bohaté štáty, aby darovali viac vakcín chudobnejším krajinám.

„Informácia o novom variante robí ešte zreteľnejším, že táto pandémia nikdy neskončí bez zaočkovanosti na celosvetovej úrovni,“ uviedol Biden vo vyjadrení. „Spojené štáty už dali viac vakcín ďalším krajinám ako všetky ostatné štáty dokopy. Je načase, aby aj ďalšie štáty boli také rýchle a štedré ako Amerika,“ dodal.

USA od pondelka (29. 11.) zakážu prílet na svoje územie osobám, ktoré sa nedávno zdržiavali v Juhoafrickej republike, Botswane, Zimbabwe, Namíbia, Lesothu, Svazijsku, Mozambiku či v Malawi. Cestujúci z JAR pritom môžu cestovať do USA až od 8. novembra. Predchádzajúci zákaz platil od januára pre výskyt iného variantu koronavírusu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet