Na hlavný obsah

Kluby hokejovej Tipos extraligy volajú po zmiernení opatrení

Môžu znamenať ukončenie sezóny, tvrdia.

Kluby hokejovej Tipos extraligy volajú po zmiernení opatrení
Na snímke Steel Aréna bez divákov v 16. kole hokejovej Tipos extraligy na zápase HC Košice - HC 05 Banská Bystrica 17. novembra 2021 v Košiciach. Foto: TASR

Kluby hokejovej Tipos extraligy žiadajú kompetentné orgány o to, aby prehodnotili prísne protipandemické opatrenia na hromadných, a teda aj športových podujatiach. Nariadenia, ktoré budú platiť od pondelka (22. 11.), môžu znamenať predčasné ukončenie sezóny, varovali kluby na sociálnej sieti.

Vláda by podľa nich mohla umožniť vstup väčšiemu počtu zaočkovaných fanúšikov a priaznivcov, ktorí prekonali koronavírus.

„Ak nebudú obmedzenia vykompenzované, bude to znamenať aj predčasné ukončenie sezóny. Hráči i členovia realizačných tímov prídu o svoju prácu a fanúšikovia o možnosť sledovať najpopulárnejší šport na Slovensku,“ konštatujú. Kluby sa po minulej sezóne nestihli dostatočne spamätať z výpadkov tržieb, ktoré prinášajú diváci na štadiónoch.

Predstavitelia extraligových klubov verili, že vďaka podpore očkovania sa už nebude opakovať stav z minulej sezóny, keď sa súťaž musela pre protipandemické opatrenia hrať pred prázdnymi tribúnami.

„Absolútne sme preto nepočítali s obmedzeniami aj pre zaočkovaných fanúšikov, ktoré schválila vláda s platnosťou od 22. novembra. Mrzí nás, že kým do nákupných centier je možný vstup neobmedzeného počtu ľudí v režime OP, na hokejové štadióny sa dostane len minimálny počet osôb, ktoré sú zaočkované či prekonali covid-19,“ uviedli.

Podotkli, že vzhľadom na veľkosť tímov organizátorov a počty samotných hráčov bude takmer nemožné hrať pred divákmi. Podľa klubov bude mať súčasný stav veľký dosah na reprezentáciu krajiny na vrcholných podujatiach i na celý slovenský šport.

Opatrenia kritizujú aj futbalové kluby

„Chaos, nelogické rozhodovania, hnev, smútok, apatia… Šport je dlhodobo na chvoste záujmu štátnych predstaviteľov, a súčasná situácia je toho zrkadlom,“ uviedla futbalová Únia ligových klubov (ÚLK) na sociálnej sieti.

ÚLK kritizuje skokové obmedzenie počtu aj pre zaočkovaných fanúšikov. Koncepčné riešenie, ktoré reprezentoval covidový automat, v súčasnosti už podľa nej neplatí.

„Ak budeme konkrétni, tak z pôvodnej 100-percentnej kapacity pre zaočkovaných sme sa dostali na 200 či 100 zaočkovaných, či prekonaných ľudí. Žiadne percentuálne obmedzenie, žiadne zohľadnenie obrovského otvoreného priestranstva, žiadna sektorizácia, žiadne výhody pre očkovaných. Bez akejkoľvek logiky, dôvodu,“ uvádza sa v jej stanovisku.

ÚLK priblížila, že jedinú cestu vidí v očkovaní. Viac ako 85 percent profesionálnych futbalistov na Slovensku je zaočkovaných. „My sme od začiatku vyzývali k zodpovednosti a dodržiavaniu opatrení, vyzývame k tomu i teraz a dopĺňame očkovanie. Ukazuje sa, že práve očkovanie je odpoveďou na neúnosnú záťaž v nemocniciach,“ dodala.

SFZ hovorí o totálnom ignorovaní športového hnutia

S kritikou nových protipandemických opatrení prišiel aj Slovenský futbalový zväz (SFZ). Vláda si podľa neho nedala námahu „urobiť aspoň spravodlivé sprísnené percentuálne obmedzenie.“

Zväz zdôraznil, že si uvedomuje krízový stav v slovenských nemocniciach spôsobený pandémiou koronavírusu. Situáciu vôbec nezľahčuje a vyzýva všetkých na rešpekt a podporu pre lekárov a zdravotníkov bojujúcich o životy pacientov.

„Nemáme však kapacitu na pochopenie opätovného nastolenia totálnej ignorancie športového hnutia pri tvorbe opatrení. Nový covidový automat sa nezrodil za dve hodiny, a aký-taký priestor na krátku diskusiu o alternatívach riešenia tu istotne bol. Pravdepodobne nebola vôľa. Toto rozhodnutie o nás bez nás jednoducho, nechápeme,“ uviedol SFZ v stanovisku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport