Na hlavný obsah

Koalícia a opozícia sa nezhoduje v obmedzení pohybu

Konzílium odborníkov pre zhoršujúcu sa situáciu navrhuje sprísnenie opatrení.

Koalícia a opozícia sa nezhoduje v obmedzení pohybu
Nosenie respirátorov v priestoroch obchodov. Foto: TASR/AP

Na závery konzília odborníkov, ktoré navrhuje povinné očkovanie pre vybrané skupiny či obmedzenie pohybu v čiernych okresoch pre neočkovaných, už reaguje aj politická scéna. Koalícia hovorí o nutnosti posilniť kontrolu, teda, že štát musí najskôr zabezpečiť, aby sa dodržiavali súčasné opatrenia. Zmeny, ktoré navrhujú odborníci, oslovené vládne strany schvaľujú.

Opozícia je, naopak, presvedčená, že tretia vlna sa dá zvládnuť aj bez obmedzovania pohybu, no treba dodržiavať základné hygienické pravidlá. Téme sa venoval redaktor RTVS Matej Baránek.

Výhody pre očkovaných

Podľa poslanca Kristiána Čekovského (OĽANO) sa najskôr musia dodržiavať súčasné pandemické opatrenia, čo musí zabezpečiť štát. Ako tvrdí, očkovaní očakávajú, že vláda a polícia nebudú tolerovať správanie ľudí, ktorí porušujú nastavené pravidlá. „Títo ľudia teraz očakávajú, že tu budú ďalší ľudia, ktorým bude niečo tolerované alebo budú privilegovanou skupinou, ktorí nemusia nič, chodia po obchodoch bez rúšok, nedajú sa očkovať a budú ohrozovať ďalších ľudí,“ povedal pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko.

O sprísňovaní pandemických opatrení tento týždeň rokovala aj koaličná rada za prítomnosti policajného prezidenta Štefana Hamrana. Podpredseda Za ľudí Juraj Šeliga v tejto súvislosti pripomína, že uplynulé mesiace sa niesli v znení hesla – vakcína je sloboda – a nie je na mieste, aby sa obmedzoval v čiernych okresoch život očkovaných. Práve k tomuto by mali viesť nové opatrenia.

„Nedáva teraz veľký zmysel, že v čiernych okresoch, kde sú uzatvorené všetky prevádzky, môžu vydávať napríklad reštaurácie iba cez okienko. O tomto je debata. Hovoríme, že ak posilníme kontrolu, tak v takomto prípade by sme mali reštaurácie otvoriť pre očkovaných,“ doplnil.

Bezplatné PCR testy

Expremiér Peter Pellegrini z mimoparlamentného Hlasu-SD je presvedčený, že ak chce štát zabrániť šíreniu vírusu, musí rozdeľovať ľudí na zdravých a chorých. Podľa neho sa to bez testovania nedá, preto navrhuje bezplatné PCR testy pre všetkých.

„Tretia vlna sa dá zvládnuť aj bez núdzového stavu, bez obmedzenia pohybu, ale dodržiavaním všetkých hygienických pravidiel,“ tvrdí. Sociálni demokrati jedným dychom vyzývajú ľudí, aby nosili rúška a respirátory. Pellegrini to považuje za základ ako spomaliť šírenie pandémie a chrániť seba a druhých.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko