Na hlavný obsah

Koalícia vedená Saudskou Arábiou hlási v Jemene vyše 115 zabitých povstalcov

O život prišli počas náletov.

Koalícia vedená Saudskou Arábiou hlási v Jemene vyše 115 zabitých povstalcov
Na archívnej snímke stúpajúci dym po bojoch v jemenskom hlavnom meste Saná na začiatku marca. Foto: TASR/AP

Medzinárodná vojenská koalícia pod vedením Saudskej Arábie v utorok (2. 11.) oznámila, že za posledný deň zabila viac ako 115 šiitských povstalcov – húsíov. O život prišli počas náletov neďaleko jemenského strategického mesta Marib.

Agentúra AFP upozornila, že samotní povstalci sa k stratám na životoch vyjadrujú len zriedka a počet obetí tak nebolo možné nezávisle overiť.

„Za uplynulých 24 hodín bolo zničených 14 vojenských vozidiel a zabitých vyše 115 povstalcov,“ uviedla podľa saudskoarabskej tlačovej agentúra SPA medzinárodná koalícia s tým, že k zásahom došlo na miestach ležiacich zhruba 50 kilometrov južne a tiež 30 kilometrov severozápadne od mesta Marib.

Vojenská koalícia hlási od 11. októbra takmer denne obdobné útoky v okolí Maribu, ktorý je poslednou baštou medzinárodne uznanej jemenskej vlády. Tvrdí, že v bojoch v okolí tohto mesta odvtedy zabila už zhruba 2200 húsijských povstalcov.

Iránom podporovaní povstalci húsíovia obnovili minulý mesiac boje o Marib. Ovládnutie rovnomennej a na ropu bohatej provincie by posilnilo ich pozíciu pri mierových rokovaniach, konštatuje AFP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet