Na hlavný obsah

Kolíková považuje povinné očkovanie za správnu cestu

Nie je to stanovisko SaS, podotkla.

Kolíková považuje povinné očkovanie za správnu cestu
Na snímke ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. Foto: TASR

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková si myslí, že povinné očkovanie obyvateľov proti koronavírusu je tou správnou cestou. „Zákon o povinnom očkovaní je tá správna cesta, ktorá je dobrá, osobne sa prihováram za povinné očkovanie,“ povedala v pondelok (29. 11.).

Podľa nej nastal čas na verejnú diskusiu o povinnom očkovaní nielen určitých profesijných skupín či vekových kategórií. „Viem si predstaviť rozprávať sa aj o celoplošnom očkovaní všetkých ľudí nad 12 rokov,“ priblížila. Pripomenula, že ide len o jej osobný názor, nie o stanovisko strany SaS.

Pre povinné očkovanie by sa mal vytvoriť nový zákon a taktiež si myslí, že štát by mal odškodňovať ľudí s vážnejšími vedľajšími účinkami po očkovaní.

Za legitímne označila diskusie o zatvorení škôl, osobne s ich zatvorením však nesúhlasí. Poukázala na situáciu napríklad v Rakúsku či vo Francúzsku, kde školy nechávajú otvorené. Pripomenula, že sa o požiadavke zatvoriť školy dozvedela až od koaličných partnerov na rokovaní vlády.

„Prakticky trestáme deti za to, že sme ako spoločnosť boli nezodpovední,“ konštatovala.

O avizovaných poukážkach vo výške 500 eur pre tých dôchodcov, ktorí sa dajú zaočkovať proti koronavírusu, hovorila ako o „spornom uznesení“. „Osobne si myslím, že tá čiastka je prehodnotená, je to obrovská čiastka, ktorá zaťaží štátnu pokladnicu.“

Koaličná strana SaS chcela podľa Kolíkovej vidieť sociálny výskum, z ktorého vyplýva, že poukážky pre dôchodcov sú dobrým krokom. Minister financií Igor Matovič (OĽANO) ho však vypracovať nenechal. Neuviedla však, či SaS bude uznesenie o poukážkach vetovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko