Na hlavný obsah

Kollár označil Kolíkovej súdnu mapu za chaos: Treba to zrušiť a urobiť nanovo

Súdy by bolo treba posilniť novou technikou, tvrdí.

Kollár označil Kolíkovej súdnu mapu za chaos: Treba to zrušiť a urobiť nanovo
Na snímke zľava predseda NR SR Boris Kollár a ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková. Foto: SITA

Predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina) považuje návrh novej súdnej mapy, ktorý počíta so zrušením Krajského súdu (KS) v Banskej Bystrici, za „nepripravený, veľmi zlý a nezmyselný“.

Konštatoval to po utorkovom (2. 11.) stretnutí s vedením súdu. Zdôraznil, že hnutie Sme rodina ho v parlamentne nepodporí. Podľa jeho slov sa tak chystajú urobiť aj ďalší koaliční poslanci.

Kollár si myslí, že to v parlamente neprejde

„Návrh by mala ministerka (spravodlivosti Mária Kolíková) stiahnuť, lebo v tejto forme je veľká pravdepodobnosť, že v parlamente neprejde. To nie je reforma, to je chaos, nezmysel, a treba to zrušiť a urobiť nanovo,“ zdôraznil šéf parlamentu.

Podľa Kollára by bolo treba súdy posilniť novou technikou, mali by mať viac vyšších súdnych úradníkov alebo asistentov.

KS v Banskej Bystrici patrí k súdom s najväčším obvodom a druhým najväčším aj z hľadiska personálneho obsadenia. Od roku 2011 je komplexne zrekonštruovaný za 7,5 milióna eur.

„Zatiaľ čo na KS v Banskej Bystrici pracuje 52 vysoko erudovaných sudcov a celkovo 120 zamestnancov, v Žiline 42 sudcov a 94 zamestnancov,“ pripomína šéf banskobystrického KS Ján Auxt. KS v Banskej Bystrici funguje 123 rokov.

Za ľudí: Návrh nerieši najväčšie problémy justície

K téme tretej verzie súdnej mapy by sa mali s Kolíkovou stretnúť v utorok aj poslanci strany Za ľudí. Strana tvrdí, že navrhovaná reforma nerieši najväčšie problémy justície.

„Pre stranu je však problém, že navrhované zmeny, ktoré spočívajú len v premenovaní súdov na pobočky, nie sú žiadnou reformou a neriešia najpálčivejšie problémy justície, ktorými sú obrovské prieťahy v súdnom konaní a korupčné kauzy, keď sa dali za úplatky kúpiť rozsudky a spravodlivosť.

Reforma justície by mala ísť ruka v ruke aj s reformou prokuratúry tak, ako je to deklarované v programovom vyhlásení vlády,“ uviedla strana.

Od rezortu spravodlivosti tiež strana očakáva návrh k spornému paragrafu 363 Trestného poriadku, ktorého riešenie by malo byť súčasťou reformy a väčšej otvorenosti prokuratúry.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko