Na hlavný obsah

Komisárka OSN pre ľudské práva žiada vyriešenie krízy na poľsko-bieloruskej hranici

Situáciu považuje za neúnosnú.

Komisárka OSN pre ľudské práva žiada vyriešenie krízy na poľsko-bieloruskej hranici
Vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletová. Foto: TASR/AP

Vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletová označila v stredu migračnú krízu na hraniciach Poľska s Bieloruskom za „neúnosnú“. Uviedla, že žiadatelia o azyl by už nemali stráviť ďalšiu noc uviaznutí v okolí hraníc. Informovala o tom agentúra AFP.

„Som zdesená, že veľké množstvo migrantov a utečencov je naďalej na bielorusko-poľských hraniciach ponechaných v zúfalej situácii pri teplotách skoro pod nulou,“ uviedla Bacheletová vo vyhlásení.

„Vyzývam zainteresované štáty, aby okamžite podnikli kroky na deeskaláciu a vyriešenie tejto neúnosnej situácie v súlade so záväzkami z hľadiska medzinárodného práva v oblasti ľudských práv a utečeneckého práva,“ dodala.

Západné krajiny už mesiace obviňujú bieloruský režim, že ako odvetu za uvalené sankcie posiela migrantov cez poľské hranice do Európskej únie (EÚ).

Poľsko však týchto migrantov odmieta prijať a výsledkom je, že v okolí hraníc uviazli v mrazivých teplotách tisíce zúfalých ľudí, ktorí sú obkolesení ozbrojenými zložkami oboch krajín.

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko tvrdí, že za túto situáciu si môžu samotné západné krajiny, lebo v dôsledku ich konania ľudia utekajú zo svojej vlasti pred vojnou.

Bielorusko z hybridného útoku na hranice EÚ obvinil aj predseda Európskej rady Charles Michel, poľský premiér Mateusz Morawiecki takisto dlhodobo hovorí o tom, že bieloruské jednotky privádzajú migrantov k hraniciam.

Premiér tiež obvinil  v utorok (9. 11.) ruského prezidenta Vladimira Putina z toho, že organizuje prúdy migrantov, ktorí sa snažia z Bieloruska nelegálne prekročiť poľské hranice. Moskva jeho tvrdenia považuje za neakceptovateľné a nezodpovedné.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet