Na hlavný obsah

Koniec zbytočnej byrokracii. Vláda schválila elektronickú PN

Ak prejde aj cez parlament, platiť bude od apríla 2022.

Koniec zbytočnej byrokracii. Vláda schválila elektronickú PN
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Papierové tlačivá o práceneschopnosti (PN) už budú môcť lekári čoskoro vyhodiť. Dočasnú práceneschopnosť zamestnancov budú môcť potvrdzovať elektronickou formou. Pre všetkých zainteresovaných to bude znamenať menej administratívy.

„Ľudia nebudú musieť behať s lístkami od všeobecného lekára, na Sociálnu poisťovňu a k zamestnávateľovi, ale vybaví sa to elektronicky,“ povedal minister práce Milan Krajniak (Sme rodina).

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Považujeme to za úžasné riešenie, lebo nápor na ambulancie je v súčasnosti nepredstaviteľný. Keď sa opýtate kolegov, ktorí majú cez 70 rokov, tak vám povedia, že za celý život svojej praxe takú situáciu, akú máme teraz ešte nemali,“ uviedla lekárka Elena Prokopová, členka konzília odborníkov.

Kým do systému nebudú pripojení všetci všeobecní lekári aj špecialisti, bude fungovať duálny režim. Výlučne elektronické PN sa začnú vypisovať od roku 2024.

Počet PN v poslednom období najmä v súvislosti s pandémiou výrazne narastá. Vlani Sociálna poisťovňa vyplatila vyše 234 000 pandemických PN. V tomto roku do konca septembra ich bolo už takmer 615 000. Firmy zaznamenávajú časté zneužívanie práceneschopnosti. Preto žiadajú efektívnejší systém kontroly.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko