Na hlavný obsah

Konzílium odborníkov navrhuje v čiernych okresoch obmedziť pohyb neočkovaných

Sprísnenie opatrení si vyžaduje epidemická situácia.

Konzílium odborníkov navrhuje v čiernych okresoch obmedziť pohyb neočkovaných
Ilustračná foto. Foto: TASR

Epidemická situácia na Slovensku v súvislosti s ochorením COVID-19 sa prudko zhoršuje. Konzílium odborníkov preto navrhuje sprísnenie opatrení.

V posledných dňoch prudko stúpa počet nových prípadov i hospitalizovaných. „Počet výjazdov záchranárov sa približne každé dva týždne zdvojnásobuje. Najviac je v Prešovskom kraji, až 400 výjazdov,“ priblížil v piatok v piatok (5. 11.) riaditeľ Inštitútu zdravotných analýz Matej Mišík.

„Za uplynulý mesiac boli 8 z 10 príjmov v nemocniciach nezaočkované osoby,“ uviedol s tým, že u zaočkovaných hospitalizovaných bol vek výrazne vyšší a ich stav často komplikujú iné pridružené ochorenia.

Dodal, že sprísnenie opatrení považuje konzílium odborníkov za nevyhnutné, inak hrozí presiahnutie kapacít nemocníc.

Konzílium okrem iného navrhuje v čiernych okresoch obmedziť pohyb nezaočkovaných proti ochoreniu COVID-19. Od červenej farby okresu (a v horších) by sa mal podľa nich vyžadovať od zamestnancov test, potvrdenie o očkovaní alebo prekonaní ochorenia. Dôrazne tiež odporúčajú prácu z domu.

V bordových a čiernych okresoch tiež navrhujú krátkodobo prerušiť prezenčnú výučbu, rovnako tak obmedziť otváracie hodiny prevádzok do 22.00 h, informovala členka konzília Elena Prokopová.

Konzílium tiež odporúča zrýchliť podávanie tretej dávky vakcíny najmä v rizikových skupinách a zariadeniach sociálnych služieb, navýšiť počet reprofilizovaných lôžok a zvýšiť dostupnosť monoklonálnych protilátok.

Zmena pandemickej PN?

Odborníci ďalej navrhujú platiť zvýhodnenú PN-ku pri ochorení na COVID-19 len zaočkovaným. Pripomínajú, že na zvýšenie zaočkovanosti populácie, ako jediného nástroja na zvládnutie pandémie, je potrebné vynaložiť maximálne úsilie. Preto odporúčajú naďalej motivovať obyvateľov na prvú dávku a zaangažovať aj regionálnych politikov, samosprávy i občianske a kresťanské komunity.

Po vzore iných štátov je tiež na zváženie povinné očkovanie určitých skupín obyvateľov, dodávajú odborníci.

Návrhy odovzdávajú do rúk ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nom. OĽANO) a vlády. Členka konzília a primárka Kliniky infektológie a geografickej medicíny UNB – Kramáre Alena Koščálová zdôraznila, že všetky opatrenia pomôžu len vtedy, ak ich budú ľudia dodržiavať a ich dodržiavanie bude kontrolované. Iba vtedy je možné aj uvoľňovanie opatrení pre zaočkovaných v najviac postihnutých okresoch.

„Vnímame aj nespokojnosť zaočkovaných ľudí, ktorí túžia po slobode. Súčasná situácia nám však dovoľuje uvoľniť opatrenia len vtedy, keď budeme mať absolútnu záruku, že budú dodržiavané,“ doplnila Elena Prokopová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko