Na hlavný obsah

Koronavírusom sa na Ukrajine preukázateľne nakazili už 3 milióny ľudí

Ukrajina zaznamenáva rekordné nárasty infikovaných.

Koronavírusom sa na Ukrajine preukázateľne nakazili už 3 milióny ľudí
Na ilustračnej snímke žena s rúškom kráčajúca ulicou v Kyjeve. Foto: TASR/AP

Na Ukrajine vo štvrtok (4. 11.) zaznamenali najvyšší denný prírastok nových prípadov koronavírusu od začiatku pandémie. Za uplynulých 24 hodín tam pribudlo 27.377 nových prípadov nákazy. Celkový počet nakazených tak prekonal už hranicu troch miliónov prípadov, informovali agentúry Reuters a UNIAN.

Za uplynulých 24 hodín sa koronavírusom na Ukrajine nakazilo 1 787 detí a 426 zdravotníckych pracovníkov. Najviac nových prípadov pribudlo v oblastiach Dnepropetrovskej (2 254 prípadov) a Odeskej (1 899) a v metropole Kyjev, kde zaevidovali 1 836 nových infikovaných. V Zakarpatskej oblasti, ktorá hraničí so Slovenskom, zaregistrovali 421 nových prípadov.

Pandemická situácia sa u východného suseda zhoršuje

Ukrajina v posledných týždňoch pravidelne zaznamenáva vysoké denné počty nakazených aj úmrtí. Predchádzajúci rekord v dennom počte nakazených zaznamenali na Ukrajine len pred niekoľkými dňami, a to 29. októbra, keď v krajine pribudlo 26 870 novoinfikovaných.

V stredu (3. 11.) okrem toho na Ukrajine s covidom hospitalizovali 5 472 ľudí a vyliečilo sa 12 464 pacientov.

Za uplynulých 24 hodín zaznamenali 699 úmrtí súvisiacich s covidom. Od začiatku pandémie tak na Ukrajine evidovali už celkovo 3 006 463 prípadov a viac ako 70 000 súvisiacich úmrtí.

Vláda nastolila prísne opatrenia

Pre zhoršujúcu sa epidemiologickú situáciu zaviedla ukrajinská vláda prísne opatrenia vrátane lockdownu a povinného očkovania pre učiteľov a štátnych pracovníkov.

V tzv. červených regiónoch, v ktorých vládne nepriaznivá epidemická situácia, môžu reštaurácie, fitnescentrá a verejnú dopravu používať iba zaočkovaní ľudia alebo tí, ktorí majú negatívny výsledok testu.

V stredu proti týmto opatreniam a povinnému očkovaniu v centre Kyjeva protestovali tisíce ľudí, pripomína Reuters.

Záujem o očkovanie stúpa

Po zavedení nových opatrení však v krajine prišlo k značnému  nárastu záujmu o očkovanie. V stredu na Ukrajine podali vakcínu proti koronavírusu takmer 300 000 ľudom, z toho takmer 213 000 ľudí zaočkovali prvou dávkou vakcíny a viac ako 86 000 ľudí dostalo druhú dávku vakcíny.

Obyvatelia 41-miliónovej Ukrajiny majú k dispozícii niekoľko očkovacích látok vrátane vakcín od firiem AstraZeneca či Pfizer, ako aj vakcínu od čínskeho výrobcu Sinovac. Plne zaočkovaných je však podľa údajov vlády dosiaľ len niečo vyše 7,6 milióna obyvateľov.

Rusko opäť eviduje najviac úmrtí

Problematická pandemická situácia je aj v susednom Rusku. Za posledný deň tam zaznamenali 1 195 úmrtí v súvislosti s koronavírusom, čo je najviac od začiatku pandémie, informovali vo štvrtok agentúry Reuters a TASS.

Podľa tamojšieho krízového centra pre boj s koronavírusom hlásili najviac nových obetí súvisiacich s covidom z Petrohradu (75), z Moskvy (52) a z Krasnodarského kraja (45). Celkový počet úmrtí od začiatku pandémie sa tak zvýšil na 243 255, čo je vôbec najvyšší počet zo všetkých európskych krajín.

Za uplynulých 24 hodín okrem toho zaznamenali v Rusku 40 217 nových prípadov nákazy koronavírusom. Vo federácii dosiaľ zaevidovali viac ako 8,67 milióna prípadov infekcie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet