Na hlavný obsah

Koronavírusom sa preukázateľne nakazilo už takmer štvrť miliardy ľudí

Viac ako 5 miliónov ich zomrelo.

Koronavírusom sa preukázateľne nakazilo už takmer štvrť miliardy ľudí
Zdravotníčka v ochrannom odeve odoberá vzorku mužovi počas testovania na ochorenie COVID-19. Foto: TASR/AP

Počet prípadov nákazy koronavírusom, ktoré boli vo svete zistené od začiatku pandémie, sa blíži k 250 miliónom. Na základe svojej analýzy o tom v nedeľu (7. 11.) informovala agentúra Reuters. Štatistiky, ktoré zverejňuje americká Univerzita Johnsa Hopkinsa (JHU), tento údaj potvrdzujú.

Hoci sa šírenie vírusu v niektorých oblastiach, ako je napríklad India, výrazne spomalilo, pribúda v súčasnosti 50 miliónov infekcií každých 90 dní, uviedla agentúra Reuters. Zaznamenanie prvých 50 miliónov prípadov nákazy pritom trvalo takmer rok, pripomenula agentúra.

Denné prírastky naďalej stúpajú v 55 z 240 krajín, pričom rekordné hodnoty zaznamenávajú okrem iných Rusko, Ukrajina a Grécko. Vírus sa rozmáha aj v ďalších častiach východnej a strednej Európy, vrátane Českej republiky a Slovenska, ktoré evidujú strmý nárast nových prípadov porovnateľný s nástupom predchádzajúcich vĺn nákazy.

Vyše polovica nových infekcií registrovaných po svete je teraz podľa agentúry Reuters z Európy, kde ich zhruba každé štyri dni pribúda milión.

Univerzita Johnsa Hopkinsa k dnešnej devätnástej hodine večer nášho času uvádzala 249,78 milióna prípadov nákazy koronavírusom vo svete od začiatku pandémie a viac ako päť miliónov úmrtí spojených s koronavírusom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet