Na hlavný obsah

Košice sú v čiernej farbe, gastroprevádzky volajú o pomoc

Jedlo môžu vydávať iba cez okienko.

Košice sú druhý deň v čiernej farbe. Reštaurácie musia znovu vydávať jedlo cez okienko. Majitelia podnikov sa obávajú najhoršieho. Vravia, že ak tento predaj bude trvať dlho, tretiu vlnu už neprežijú.

Väčšina podnikov na Hlavnej ulici prešla na okienkový predaj. Do dverí si položili stoly na obsluhovanie. Ľudia si tak mohli kúpiť kávu či obed, no ten musel byť hygienicky zabalený.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Ešte minulý týždeň boli Košice v bordovej farbe a na terasách sa mohli najesť aspoň zaočkovaní. No zdá sa, že prechod do čiernej farby je pre majiteľov gastroprevádzok tak povediac posledná kvapka. Žijú len z donášok.

„Oveľa menej ľudí k nám chodí. Klesli nám tržby reštaurácie o 90 %. Nevieme, ako dlho ostaneme, dúfame, že ten zákon prejde do platnosti čím skôr a čoskoro otvoríme aspoň pre zaočkovaných,“ hovorí Tereza Abráyi, majiteľka reštaurácie v Košiciach.

Ministerstvo dopravy hovorí, že podnikatelia v sektore hotelov reštaurácií, môžu opäť žiadať štát o pomoc. Teda za apríl až máj 2021. „Na túto pomoc sme vyčlenili 257 miliónov a pripravujeme aj tzv. jesennú pomoc, ktorá bude za mesiace september, október a november,“ uviedol Martin Petro, hovorca Ministerstva dopravy a výstavby SR.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko