Na hlavný obsah

Krajčí: Kolapsu nemocníc sa pravdepodobne nevyhneme

Aktuálne opatrenia sú podľa neho slabé.

Krajčí: Kolapsu nemocníc sa pravdepodobne nevyhneme
Na snímke poslanci Richard Takáč (Smer-SD) a Marek Krajčí (OĽANO). Foto: RTVS

Epidemická situácia na Slovensku je vážna, denne umierajú desiatky ľudí a nemocnice sú tesne pred kolapsom, ktorému sa pravdepodobne krajina nevyhne. Povedal to exminister zdravotníctva a poslanec Marek Krajčí (OĽANO) v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12.

Nové opatrenia, ktorými sa od pondelka (22. 11.) zavádza aj takzvaný lockdown pre nezaočkovaných, považuje za slabé, keďže nezaočkovaní môžu navštevovať napríklad aj obchody s obuvou a oblečením. „Efekt týchto opatrení nemusí byť dostatočne razantný, aby sme zabránili katastrofe v nemocniciach,“ uviedol Krajčí.

Opozičný poslanec Richard Takáč (Smer-SD) povedal, že vláda sa v súčasnosti správa, ako by sa stretla s covidom prvýkrát a situáciu nezvláda. Opäť zdôraznil, že zaočkovaní, testovaní a tí, čo prekonali covid, musia mať rovnoprávne postavenie v spoločnosti. Pripomenul, že strana sa budúci týždeň obráti pre nové opatrenia na ústavný súd.

Takáč tiež pripustil, že Smer by podporil tvrdý lockdown, ak by išiel ruka v ruke s jednoznačnými kompenzáciami pre tých, ktorých takéto opatrenie zasiahne najviac.

Krajčí sa obáva, že ak okamžite nezastavíme šírenie koronavírusu, tak nebudú kolabovať iba nemocnice, ale aj výroba. „Buď budeme ochotní prijať tvrdé opatrenia, alebo budeme situáciu pozorovať, a tá bude podobná humanitárnej katastrofe,“ spresnil exminister. Podľa neho treba intenzívnejšie znižovať mobilitu, ktorá je stále veľmi vysoká.

Podľa Takáča sú všetky nariadenia vlády chaotické, menia sa na poslednú chvíľu a ľudia sú často zmätení z toho, čo vlastne platí. Najnovšie opatrenia vraj tento víkend spustili nákupnú horúčku v obchodných centrách. Zároveň však zdôraznil, že Smer nikdy nespochybňoval protipandemické opatrenia a nevyzýval ľudí, aby nenosili rúška či odmietali očkovanie.

Povinné očkovanie

Krajčí vyjadril podporu povinnému očkovaniu, nie však celej populácie, ale primárne tých starších. Ak sa nakoniec nájde politická odvaha k presadeniu povinného očkovania, musia sa podľa neho jasne zadefinovať aj výnimky z očkovania, napríklad zo zdravotných dôvodov.

„Ak by sme mali zaočkovaných ľudí nad 60 rokov, nemusíme pristupovať k obmedzeniam. Mladí sa nakaziť môžu, ale nekončia v nemocnici,“ vysvetlil Krajčí. Dôraz by však mali potom klásť aj na adekvátnu informovanosť občanov, aby sa očkovania nebáli. „História jasne hovorí o tom, že očkovania eradikovali ochorenia,“ dodal.

Tvrdí, že aj masívne testovanie je silný nástroj v boji proti šíreniu vírusu. Nie je však za celoplošné testovanie, ale skôr za dostupnosť a distribúciu samotestov.

Opozičník Takáč opätovne zdôraznil, že Smer je proti povinnému očkovaniu a označil ho za fašistický nástroj. „Očkovanie nesmie byť vynucované pod tlakom,“ povedal.

Bývalý šéf rezortu zdravotníctva hovorí, že cez leto sa malo viac očkovať. Aktuálna očkovacia kampaň podľa neho nemá potenciál presvedčiť starších ľudí, ktorí sú najzraniteľnejší.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko