Na hlavný obsah

Lekári aj samosprávy žiadajú zastavenie a dopracovanie reformy nemocníc

Memorandum podpísali viacerí predstavitelia.

Lekári aj samosprávy žiadajú zastavenie a dopracovanie reformy nemocníc
Na snímke signatári výzvy na zastavenie a dopracovanie reformy nemocníc. Foto: SITA

Lekári a predstavitelia regionálnych samospráv žiadajú Národnú radu SR, aby zastavila a dopracovala návrh reformy nemocníc. Chcú najmä záruku, aby sa nezačalo s reorganizáciou lôžkovej ústavnej starostlivosti dovtedy, kým nebude posilnený systém ambulantnej starostlivosti. Informovali o tom vo štvrtok (25. 11.).

Memorandum za lepšie zdravotníctvo podpísali predstavitelia vedenia Košického, Prešovského a Banskobystrického kraja, predseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský, primátori Brezna, Jelšavy, Revúcej, Zvolena a zástupcovia lekárov.

„Zásadne namietame postupnosť krokov, ktorá sa navrhuje a ktorá podľa presvedčenia zníži dostupnosť zdravotnej starostlivosti na väčšine územia SR,“ uvádza sa v memorande.

Podpredseda Banskobystrického samosprávneho kraja Ondrej Lunter zdôraznil potrebu dialógu. O stretnutie požiadali signatári šéfa parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina) aj predsedov poslaneckých klubov.

Čo žiadajú signatári?

Podľa memoranda je nevyhnutný tiež plán realizácie organizovaného prísunu a vzdelávania lekárov z tretích krajín, ale aj podpora lekárskych fakúlt a vytvorenie motivačného systému.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko