Na hlavný obsah

Lekári z prvej línie veria, že lockdown zmierni nápor na nemocnice

Ten podľa zdravotníckeho analytika dlhodobo situáciu nerieši.

Lekári, ktorí sa starajú o hospitalizovaných pacientov s koronavírusom, veria, že po zavedení lockdownu sa stav v nemocniciach zlepší. Hoci bol tento krok podľa zdravotníckeho analytika nevyhnutný, z dlhodobého hľadiska situáciu nerieši.

Oddelenie anestéziológie bratislavskej nemocnice vyčerpalo svoje kapacity. Primár oddelenia dúfa, že čeliť otázke koho napoja na umelú pľúcnu ventiláciu nebudú musieť aj vďaka lockdownu.

„Dúfame, že opatrenia zaberú a trošku nám to tu pomôže a zabráni to ďalším zbytočným ochoreniam a hlavne úmrtiam, lebo nám tu zomierajú pacienti vo veľkom, čiže nejde ani o nás, ide o tých ľudí, aby tu nekončili s ťažkým ochorením a aby žili,“ uviedol primár oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny Univerzitnej nemocnice Bratislava Jakub Hložník.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„V súčasnosti je naozaj jediné také riešenie znížiť mobilitu a aby sa ľudia vyhýbali zbytočným kontaktom,“ povedal hlavný hygienik Ján Mikas.

Lockdownu sa podľa zdravotníckeho analytika vyhnúť nedalo. Hovorí však, že kritickú situáciu nevyrieši, iba ju oddiali. Dlhodobo znížiť nápor na nemocnice môžu podľa neho jedine premorenie alebo očkovanie.

„Včera alebo predvčerom vyšlo európske centrum pre kontrolu liečiv s novou štúdiou, ktorá ukazovala vlastne v krajinách, kde ja zaočkovanosť dospelej populácie nad 90 percent, len podotýkam Slovensko má 54 percent, tak v týchto krajinách už covid nie je témou,“ priblížil zdravotnícky analytik Michal Michal Kaszaz.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko