Na hlavný obsah

Lengvarský: Od EÚ máme ponuku na prevoz covidových pacientov do zahraničia

Išlo by najmä o presuny do susedných krajín.

Lengvarský: Od EÚ máme ponuku na prevoz covidových pacientov do zahraničia
Na snímke ministerka zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO). Foto: TASR

Slovensko má od Európskej únie (EÚ) ponuku na prevoz covidových pacientov do zahraničia. Stane sa tak v prípade, že by nemocnice museli úplne vypnúť všetku bielu medicínu, povedal v relácii Rádia Expres minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO).

Podľa neho by išlo najmä o presuny do susedných krajín, ale v prípade potreby aj do iných krajín EÚ.

Ako povedal, situácia je vážna, ale „lekári zatiaľ ešte nemusia rozhodovať, koho napojiť, lebo pacientov presúvajú do iných regiónov“. Najhoršia situácia je v Košickom, Prešovskom a Žilinskom kraji. „Postupne sa zapĺňajú aj ostatné voľné kapacity, snažíme sa zapájať aj špecializované ústavy,“ doplnil s tým, že nemocnica vytvorená len pre covidových pacientov sa zatiaľ neplánuje.

Nedostatok personálu

Riešením ako uvoľniť nemocnice je podľa neho dodržiavanie opatrení. „Kombinácia nízkej zaočkovanosti s absolútnou nedisciplinovanosťou spôsobila situáciu, v ktorej sme dnes,“ hovorí. Podľa ministra sa krajina na aktuálnu vlnu pandémie dostatočne pripravila, problémom je nedostatok personálu. Vyzdvihol aj spoluprácu s ambulantnými lekármi. 

Hlavným dôvodom, pre ktorý sa čísla zvyšovali, boli blízke kontakty na severe Slovenska. Ochorenie sa šírilo najmä na svadbách či karoch, bez dodržiavania opatrení. Taktiež v reštauráciách, wellnesoch a fitnescentrách. „Musíme ustrážiť prevádzkovateľov, aby dodržiavali opatrenia,“ doplnil.

Na otázku, prečo sú po novom ľudia, ktorí prekonali covid na rovnakej úrovni ako zaočkovaní, odpovedal tým, že vychádzajú zo štúdií. „Ľudí, ktorí prekonali covid, postavil nový automat na rovnakú úroveň ako očkovaných z dôvodu, že všetky štúdie dokazujú, že protilátky získané prekonaním ochorenia sú v porovnateľnom množstve ako po očkovaní.“

Režim na pracoviskách

Stále nie je jasné, aký režim bude platiť na pracoviskách. Vyhláška k OTP režimu na pracovisku, teda očkovaní, testovaní a po prekonaní covidu mala začať platiť od pondelka 22. novembra.

„Je možné, že dôjde k posunu,“ uviedol s tým, že prvý týždeň majú zamestnávatelia využiť na to, aby zistili status zamestnancov, teda či sú očkovaní, neočkovaní alebo či prekonali ochorenie. „Aby vedeli, koľko testov budú potrebovať.“ Štát bude na začiatku testy preplácať alebo ich dodajú, ale po čase bude časť nákladov podľa neho znášať zamestnávateľ.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko