Na hlavný obsah

Lengvarský otvorí otázku zavedenia núdzového stavu

Vláda má v stredu diskutovať aj o celoplošnom lockdowne.

Lengvarský otvorí otázku zavedenia núdzového stavu
Na snímke minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. Foto: TASR

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO) otvorí na vláde otázku zavedenia núdzového stavu v rámci návrhu na sprísnenie opatrení. Informovala o tom v pondelok (22. 11.) hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová.

„Núdzový stav je stále v hre, minister zdravotníctva preto opätovne otvorí otázku o jeho zavedení. O jeho forme ešte bude diskusia so všetkými zainteresovanými,“ povedala.

Zdôraznila, že k partnerom chce byť minister korektný, preto bude rezort o detailoch informovať komplexne až po prerokovaní všetkých detailov na vláde.

Jednou z tém, o ktorých má kabinet podľa informácií agentúry TASR v stredu (24. 11.) diskutovať, je aj tzv. lockdown pre všetkých.

Heger ho avizoval, Sme rodina je za

Zavedenie celoštátneho lockdownu pripúšťal už cez víkend v relácii Sobotné dialógy na Rádiu Slovensko premiér Eduard Heger (OĽANO). Zdôvodňoval to zhoršujúcou sa situáciou a ochranou nemocníc.

Avizoval, že ak sa v najbližších dňoch epidemická situácia nezlepší, vláda pristúpi k tvrdším opatreniam už na budúci týždeň. Pripustil aj možnosť celoplošného lockdownu, najlepšie ešte pred Vianocami. Naopak, ak sa situácia zlepší, uviedol, že dôjde k uvoľneniu opatrení pre zaočkovaných.

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) v pondelok médiám potvrdil, že sa hovorí o zavedení tvrdého lockdownu pre všetkých a núdzového stavu.

Viacerí politici si vedia predstaviť okamžitý lockdown. Trojtýždňový lockdown pre všetkých by pred postupným sprísňovaním opatrení uprednostnil napríklad minister práce Milan Krajniak (Sme rodina).

Hnutie v pondelok pred rokovaním koaličnej rady, ktorá má riešiť aj tvrdý lockdown, prezradilo, že je za to, aby sa teraz urobila prísna uzávera na dva či tri týždne. „Potom by sme mali voľnejšie sviatky. Vzhľadom na zhoršujúcu sa situáciu je to potrebné urobiť,“ uviedlo hnutie Sme rodina.

Podpredseda strany Za ľudí Juraj Šeliga dodal, že vzhľadom na pandemickú situáciu sú všetky možnosti na stole. Upozornil, že ak krajina nepristúpi k ráznym opatreniam, skolabujú nemocnice. „Verím, že dnes popoludní zvíťazí odvaha a prijmeme opatrenia, ktoré musia byť prijaté,“ dodal.

Bittó Cigániková hovorí o lockdowne len pre niektorých

„Bude to riešiť koaličná rada a naše stanovisko najskôr povieme koaličným partnerom,“ reagoval hovorca koaličnej SaS Ondrej Šrplák. Liberáli by mali ešte o téme diskutovať vo vnútri strany.

Šéfka zdravotníckeho parlamentného výboru Jana Bittó Cigániková (SaS) je proti. Tvrdý lockdown označila za riešenie na krátky čas, ktoré by následne spôsobilo zhoršenie. Uprednostňuje lockdown pre neočkovaných.

„Vrátane obmedzenia cestovania, ak to bude nevyhnutné,“ uviedla. SaS podľa nej považuje za jediné riešenie očkovanie, preto podporuje opatrenia s väčšou slobodou očkovaných na základe nižšieho epidemického rizika.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko