Na hlavný obsah

Lengvarský: Situácia v nemocniciach je veľmi vážna, kapacity sa rýchlo zapĺňajú

Na vláde predstaví zásadne riešenia.

Lengvarský: Situácia v nemocniciach je veľmi vážna, kapacity sa rýchlo zapĺňajú
Na snímke minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO). Foto: TASR

Situácia v nemocniciach na Slovensku je veľmi vážna, kapacity pre covidových pacientov sa rýchlo zapĺňajú. Povedal to minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO) v utorok (16. 11.) pred rokovaním vlády.

„Máme už iba veľmi málo lôžok pre pacientov, ktorí potrebujú umelú pľúcnu ventiláciu,“ spresnil Lengvarský s tým, že v nemocniciach je v súčasnosti s covidom hospitalizovaných už viac ako 2 800 pacientov.

Šéf rezortu zdôraznil, že epidemická situácia je najhoršia v regiónoch, kde je najnižšia miera zaočkovanosti. „Dostávame sa do zlomového bodu, keď situáciu musíme veľmi pozorne koordinovať a riešiť,“ zdôraznil.

Pacientov, ktorí potrebujú umelú pľúcnu ventiláciu v krajoch, kde sú nemocnice zaplnené, prevážajú v koordinácii s Operačným strediskom záchrannej zdravotnej služby do iných nemocníc.

„V regiónoch na východe Slovenska sme už požiadali aj niektoré špecializované ústavy, aby pripravili kapacity pre pacientov s covidom. Pripravujeme tiež zapojenie mimorezortných zdravotníckych zariadení,“ dodal.

Upozornil, že stále platí príkaz na obmedzenie bielej medicíny, teda plánovaných zákrokov, ktorých odklad spôsobí ďalšie zhoršenie zdravia slovenských občanov.

Avizoval, že na rokovanie vlády prichádza s veľmi razantnými a zásadnými riešeniami, ktoré by mali zhoršujúcu sa situáciu zvrátiť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko