Na hlavný obsah

Levočskí poslanci chcú ľuďom zabezpečiť Ivermektín. Príspevok pobúril zdravotníkov

Odborníci posielajú jasné varovanie.

Na sociálnej sieti radia ľuďom užívať Ivermektín, ktorý sami zabezpečia.
Video nahrali dvaja poslanci mestského zastupiteľstva v Levoči. Príspevok vzbudil veľkú pozornosť, no niektorých zdravotníkov pobúril. Obrátili sa preto na Slovenskú lekárnickú komoru. Tá dá podnet na Štátny ústav pre kontrolu liečiv.

“Všetci, ktorí ste boli pozitívne testovaní a patríte do rizikovej skupiny – máme pre vás Ivermektín. My vám tento liek zabezpečíme. Vy oň požiadate vášho obvodného lekára. Povedzte, že to myslíte smrteľne vážne,” hovorí vo videu Róbert Novotný (nezávislý), poslanec MsZ v Levoči.

Pozrite si reportáž RTVS:

S takouto výzvou na sociálnej sieti oslovili ľudí dvaja mestskí poslanci v Levoči. Ivermektín núkajú na liečenie covidu-19 na základe vlastnej skúsenosti.

“Som poskytol osobe mne najbližšej. A veľmi ma teší, že po necelom týždni ľahkého priebehu bola testovaná ako negatívna,“ dodáva Novotný.

Odborníci upozorňujú, že na Slovensku je Ivermektín možné legálne získať len na lekársky predpis, a to na liečbu parazitických ochorení. A, navyše, ho je možné distribuovať výhradne cez lekárne.

“Bola som šokovaná tým, že kto zoberie zodpovednosť za prípadné poškodenie zdravia týchto pacientov,” uviedla odborná zástupkyňa verejnej lekárne Jana Čarnoká.

„Ide o navádzanie občanov k lieku, ktorý v boji proti infekcii COVID-19, nie je účinný. Naopak, nadmerné užívanie Ivermektínu môže spôsobiť poškodenie pečene, až do zlyhania,” upozornila praktická lekárka pre dospelých v Levoči Karina Hosová.

V tejto veci dostala Slovenská lekárnická komora už viacero podnetov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny