Na hlavný obsah

Liečba covidu monoklonálnymi protilátkami bude na Slovensku dostupnejšia

Znižuje riziko hospitalizácie o 60-70 percent.

Liečba covidu monoklonálnymi protilátkami bude na Slovensku dostupnejšia
Na snímke zľava prezident Slovenskej spoločnosti všeobecného praktického lekárstva Peter Makara, štátny tajomník ministerstva zdravotníctva Kamil Száz a členka konzília odborníkov ministra zdravotníctva a primárka Kliniky infektológie a geografickej medicíny UNB – Kramáre Alena Koščálová. Foto: TASR

Liečba ochorenia COVID-19 kombinovanými monoklonálnymi protilátkami kasirivimab/imdevimab bude od stredy (10. 11.) na Slovensku dostupná v 36 zdravotníckych centrách. Informoval o tom štátny tajomník ministerstva zdravotníctva Kamil Száz.

Száz podotkol, že Slovensko aktuálne čelí kritickej epidemickej situácii. K tretiemu (najvyššiemu) štádiu reprofilizácii nemocničných lôžok od stredy dôjde už vo všetkých krajoch vrátane bratislavského. Poskytovanie bielej medicíny tak bude výrazne obmedzené. Zachované zostane poskytovanie onkologickej a kardiovaskulárnej liečby.

Monoklonálne protilátky zmierňujú príznaky a zabraňujú ťažkému priebehu ochorenia. Musia sa však podať v ranom štádiu ochorenia do 10 dní od prejavu prvých symptómov, uviedla Alena Koščálová, členka konzília odborníkov a primárka Kliniky infektológie a geografickej medicíny Univerzitnej nemocnice Bratislava – Kramáre.

Keď už infikovaný pacient potrebuje kyslíkovú liečbu, monoklonálne protilátky sa nepodávajú, podotkla. Sú primárne určené pre vysokorizikovú populáciu, a teda pre ľudí starších ako 65 rokov a tých so závažnými chronickými ochoreniami. Protilátky sa môžu podať tak nezaočkovaným, ako aj zaočkovaným pacientom, dodala.

Po preukázaní sa infekcie PCR testom, príde indikovaným pacientom SMS, že majú nárok na podanie takýchto protilátok. Následne majú kontaktovať všeobecného lekára, ktorý ich odkáže na jedno zo zdravotníckych centier.

Száz spresnil, že od minulého týždňa sa liečebná látka podala už 360 pacientom. Aktuálne je k dispozícii 5 000 ampuliek týchto monoklonálnych protilátok určených pre 10 000 pacientov.

Podľa Koščálovej štúdie preukázali, že liečba monoklonálnymi protilátkami znižuje riziko hospitalizácií a úmrtí o 60-70 percent. Sama uvádza, že na jej klinike protilátky podali 29 osobám, z ktorých len jedna hlásila zhoršenie príznakov.

Koščálová spresnila, že podanie látky formou infúzie trvá približne 20 minút. Následne je pacient zhruba hodinu monitorovaný pre prípadné alergické reakcie. K nežiaducim účinkom patrí aj teplota, bolesť hlavy a svalov, zimnica či triaška.

Ide však o veľmi nákladnú liečbu. Štátny tajomník Száz uviedol, že jedna ampulka obsahujúca dve dávky stojí okolo 2 700 eur. Pre porovnanie, jedna ampulka vakcíny proti covidu stojí v prepočte zhruba 17 eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko