Na hlavný obsah

Je to lockdown pre cestovný ruch, reagujú hotelieri na nové opatrenia proti covidu

Žiadajú vládu o okamžitú pomoc.

Je to lockdown pre cestovný ruch, reagujú hotelieri na nové opatrenia proti covidu
Na snímke čašníčka pred reštauráciou. Foto: TASR

Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska v pondelok (22. 11.) vyzvala vládu, aby prijala také opatrenia, ktoré nielen zlepšia situáciu v nemocniciach, ale umožnia hotelierom a reštauratérom zachrániť aspoň časť zimnej sezóny.

„Chceme z čiernej von,“ odkázala asociácia. V čiernych okresoch, ktorých je na Slovensku od pondelka už 54, môžu ubytovacie zariadenia fungovať len pre karanténne účely a ubytovanie dlhodobého charakteru a reštaurácie môžu prevádzkovať len okienkový predaj alebo rozvoz.

Asociácia hovorí, že nové opatrenia, ktoré zavádzajú takzvaný lockdown pre nezaočkovaných, sú v skutočnosti lockdownom pre cestovný ruch, lebo nemôžu poskytovať služby ani pre zaočkovaných, či tých, ktorí covid prekonali.

Predstavitelia zároveň upozorňujú, že súčasné opatrenia nezakazujú Slovákom jazdiť za dovolenkou a relaxom do susedných štátov. Považujú ich za diskriminačné, pretože spôsobujú škody len podnikateľom v cestovnom ruchu na Slovensku.

Dlhodobo zlá situácia

Zdôraznili, že podnikanie v cestovnom ruchu bolo dohromady čiastočne alebo úplne obmedzené už 10 mesiacov. Aj preto považujú situáciu za kritickú. Ubytovacím zariadeniam klesli tržby o 100 % a reštauráciám zhruba o 80 percent.

Vládu tiež vyzvali, aby obnovila podporné dotácie v maximálnej výške tak, ako tomu bolo počas druhej vlny pandémie. Aktuálnu Prvú pomoc považujú za nedostatočnú, lebo podnikatelia si môžu nárokovať maximálne 60 % skutočných nákladov na zamestnancov. „Ako máme dofinancovať zvyšok, keď nemôžeme riadne podnikať?,“ pýtajú sa hotelieri.

Hotely a reštaurácie sa chcú čo najskôr dostať z čiernej farby von, a preto podporujú dobrovoľné aktivity podnikateľov, ktorí sa rozhodli odvďačiť ľuďom za to, že sa dali zaočkovať.

„Práve vyššia miera zaočkovanosti pomôže zlepšiť epidemickú situáciu na Slovensku. Mala by prispieť k tomu, že sa zníži počet hospitalizácií. Ale dúfame, že nám to pomôže získať aj takzvaného žolíka v mnohých okresoch, a teda že sa dostaneme z čiernej farby aspoň do bordovej,“ uviedla asociácia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko