Na hlavný obsah

Lukašenko diskutoval s Putinom o migračnej situácii na hraniciach

Minsk hovorí o tvrdých opatreniach Poľska voči nenásilným ľuďom.

Na snímke zľava ruský prezident Vladimir Putin, hlava Bieloruska Alexandr Lukašenko a migranti na poľsko-bieloruských hraniciach. Foto: TASR/AP, koláž: RTVS
Foto: TASR/AP, koláž: RTVS

Ruský prezident Vladimir Putin hovoril v utorok (9. 11.) so svojím bieloruským náprotivkom Alexandrom Lukašenkom o situácii na poľsko-bieloruských hraniciach, informovali agentúry AFP a TASS.

Vo vyhlásení Kremľa sa uvádza, že lídri si „vymenil názory na situáciu s migrantami na hraniciach Bieloruska s Poľskom a Litvou“.

Minsk zase uviedol, že dvojica diskutovala o „tvrdých krokoch, ktoré poľská strana prijala voči nenásilným ľudom“. Dodal, že obaja prezidenti vyjadrili znepokojenie v súvislosti s rozmiestnením poľských vojakov na hraniciach.

Vo vyhlásení sa pritom píše, že lídri oboch krajín hovorili o udalostiach na hraniciach z posledného obdobia „detailne“.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v utorok pred novinármi naznačil, že Európska únia by mala Bielorusku poskytnúť finančnú pomoc, aby zastavila tok migrantov, ktorí sa snažia dostať do Európy.

Lavrov totiž pripomenul situáciu, keď do Európy prúdili migranti z Turecka a tiež to, ako EÚ vyčlenia finančnú pomoc pre Turecko, aby migranti mohli ostať na jeho území.

„Prečo nie je možné takto pomáhať aj Bielorusom, ktorí majú všetko nevyhnuté na to, aby utečenci, ktorých Litva ani Poľsko nechcú púšťať na svoje územie, ako-tak žili v normálnych podmienkach?“ pýta sa Lavrov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet