Na hlavný obsah

Lukašenko navrhol, aby EÚ prijala 2 000 migrantov uviaznutých na hraniciach s Poľskom

Zvyšných sa Bielorusko pokúsi dostať späť do vlasti.

Lukašenko navrhol, aby EÚ prijala 2 000 migrantov uviaznutých na hraniciach s Poľskom
Migranti snažiaci sa dostať z Bieloruska do Poľska. Foto: TASR/AP

V Bielorusku je asi 7 000 utečencov, vyhlásila vo štvrtok (18. 11.) hovorkyňa bieloruského autoritárskeho prezidenta Alexandra Lukašenka. Minsk podľa nej navrhuje, aby Európska únia (EÚ) vytvorila humanitárny koridor do Nemecka pre 2 000 tých, ktorí sú pri hraniciach s Poľskom.

Ďalších 5 000 migrantov sa vraj bieloruský režim bude snažiť poslať späť do ich vlasti. Bieloruský líder Lukašenko tento návrh prerokoval v telefonickom rozhovore s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, dodala hovorkyňa podľa bieloruskej agentúry BelTA. Z Minsku vo štvrtok podľa médií medzitým odletel prvý repatriačný let s migrantmi, ktorý zorganizoval Irak.

„EÚ vytvorí humanitárny koridor pre 2 000 utečencov, ktorí sa nachádzajú v tábore (pri hraniciach s Poľskom). My sa zaviažeme pomôcť (v rámci možností a ak si to budú želať) zvyšným 5 000 k návratu do ich vlastí,“ opísala hovorkyňa Natallja Ejsmantová Lukašenkov návrh Merkelovej.

Šéfka nemeckej vlády podľa nej súhlasila, že s predstaviteľmi EÚ návrh prerokuje. A to vrátane „organizácie humanitárneho koridoru do Nemecka“.

Berlín sa zatiaľ nevyjadril

Berlín sa zatiaľ k jej slovám nevyjadril, poznamenala agentúra AFP. Podľa agentúry Reuters nie je jasné, či by tento Lukašenkov plán mohol byť pre členské štáty prijateľný. Najmä, ak je návrat 5 000 migrantov podmienený.

Slová o návrhu z Minska zazneli deň po tom, ako Lukašenko druhý raz počas týždňa telefonicky rokoval s Merkelovou. Západ obviňuje bieloruský autoritársky režim, že láka migrantov do krajiny a potom ich posiela k hraniciam s EÚ.

Minsk sa tak vraj mstí za sankcie, ktoré Únia uvalila na jeho režim kvôli porušovaniu ľudských práv. Bieloruská strana podobné obvinenia odmieta.

Z Minska medzitým podľa bieloruskej verzie stanice Rádio Slobodná Európa odštartoval prvý repatriačný let migrantov, ktorý zorganizoval Irak. Letom spoločnosti Iraqi Airways do Bagdadu podľa irackej diplomacie odcestovalo 431 ľudí. Ďalší let z bieloruskej metropoly do Bagdadu je naplánovaný na piatkové (19. 11.) popoludnie, uviedla stanica.

Migrantom sa nevyhol koronavírus

Bielorusko hlásilo vo štvrtok prvý prípad ochorenia Covid-19 vo svojom núdzovom útočisku pre migrantov neďaleko poľskej hranice. Podľa bieloruskej štátnej tlačovej agentúry Belta sa osoba koronavírusom infikovala v skladovacom zariadení logistickej spoločnosti, ktoré bolo premenené na tábor pre migrantov.

Chorú osobu previezli do nemocnice. Posledné dve noci spalo na dlážke vo veľmi stiesnenom priestore útočiska približne 1 000 ľudí, napísala agentúra DPA.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet