Na hlavný obsah

Lukašenko obvinil NATO z toho, že zhromažďuje vojakov pri hraniciach

Tvrdí, že sú ich tam tam desaťtisíce.

Lukašenko obvinil NATO z toho, že zhromažďuje vojakov pri hraniciach
Na snímke bieloruský prezident Alexandr Lukašenko. Foto: TASR/AP

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko v pondelok (29. 11.) obvinil Severoatlantickú alianciu (NATO), že v blízkosti bieloruských hraníc hromadí útočné sily.

Podľa štátnej agentúry BelTA zároveň vyhlásil, že Západ využíva migrantov ako prostriedok na zadržiavanie bieloruskej armády pre prípad konfliktu Ukrajiny s Ruskom, v ktorom by Bielorusko „nezostalo pasívne“.

Lukašenko pri porade na ministerstve obrany podľa agentúry povedal, že k bieloruským hraniciam si aliancia pripravuje prístupové cesty a „vykonáva rozsiahle cvičenia s premiestňovaním dodatočných síl“ k bieloruskej hranici. V tejto súvislosti tvrdil, že vojakov aliančných síl tam „sú už desaťtisíce“.

V Lotyšsku sa v utorok (30. 11.) začína rokovanie ministrov obrany členských krajín NATO. Predovšetkým európskych spojencov zneistila migračná kríza na poľsko-bieloruských hraniciach, podľa nich umelo vyvolaná Lukašenkovým režimom.

Aliancia v posledných rokoch navýšila svoju vojenskú prítomnosť v Pobaltí a Poľsku, dôvodom boli predovšetkým obavy zo čoraz menej predvídateľných krokov Moskvy.

„Za tým niečo musí byť,“ vztýčil varovný prst autoritársky vodca, ktorý v poslednom roku zintenzívnil kroky k pevnejšiemu spojeniu s Ruskom. Podpora ruského prezidenta Vladimira Putina mu pomohla udržať sa pri moci a tvrdo zakročiť proti opozícii a potlačiť vlnu protestov po minuloročných prezidentských voľbách.

Ľudia demonštrovali proti vyhláseniu Lukašenka víťazom, ktoré opozícia a veľká časť verejnosti odmietli ako podvodné. Tento výsledok neuznali ani Európska únia a USA.

„Ešte to všetko nepoznáme úplne, ale vieme si predstaviť plán našich protivníkov. Dnes môžeme priamo povedať – našich nepriateľov,“ citovala BelTA ďalšie výroky Lukašenka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet