Na hlavný obsah

Lukašenko sľubuje vyriešiť migračnú krízu do konca roka

Obvinenia z vytvorenia krízy popiera.

Lukašenko sľubuje vyriešiť migračnú krízu do konca roka
Bieloruský prezident Alexndr Lukašenko. Foto: TASR/AP

Bielorusko sa do konca roka pokúsi vyriešiť problém s migrantmi na svojej západnej hranici, sľúbil bieloruský líder Alexandr Lukašenko v rozhovore, ktorý v utorok (30. 11.) zverejnila ruská agentúra RIA Novosti.

Európska únia obviňuje Lukašenkov autoritársky režim, že migračnú krízu na vonkajšej hranici EÚ vytvoril v reakcii na sankcie, ktoré Únia uvalila na Minsk pre porušovanie ľudských práv, potláčanie opozície a falšovanie minuloročných prezidentských volieb. Lukašenko obvinenia odmieta.

Poľsko a čiastočne aj Litva od leta čelia náporu tisícov migrantov, prevažne z Blízkeho východu, ktorí sa pokúšajú prekročiť hranice a dostať sa ďalej do Európskej únie, cieľom je často Nemecko.

Žiada utečencov, aby sa vrátili domov

Migračná kríza sa vystupňovala na jeseň, Varšava sa rozhodla začať stavať na hranici s Bieloruskom 5,5 metrov vysokú zábranu. S Lukašenkom, ktorého legitimitu EÚ odmietla po minuloročných voľbách uznať, minulý mesiac dvakrát telefonicky hovorila končiaca nemecká kancelárka Angela Merkelová.

„Rovno som jej (Merkelovej) povedal, že sa vynasnažím vyriešiť tento problém do Nového roka. Ľudia (migranti) sa potĺkajú po Minsku a Grodne,“ uviedol podľa ruskej agentúry Lukašenko.

Bielorusko podľa neho požiada utečencov z Blízkeho východu, ktorí sa v krajine nachádzajú legálne s turistickými vízami, aby sa vrátili späť domov, pretože „humanitárny koridor“ vedúci do vytúženého Nemecka nebude. Dodal, že do Iraku sa z Bieloruska už vrátila viac ako tisícka migrantov.

Krym patrí Rusku, tvrdí

V rovnakom rozhovore tiež, že polostrov Krym sa právne i fakticky stal súčasťou Ruskej federácie po tamojšom referende na jar 2014. Bielorusko doteraz ruskú anexiu ukrajinského polostrova neuznávalo, podobne ako väčšina krajín sveta a samotná Ukrajina, ktorá sa dožaduje vrátenia územia „dočasne okupovaným“ Ruskom.

Lukašenko dodal, že bieloruské uznanie Krymu ako časti Ruska spečatí jeho chystaná návšteva polostrova. „Všetci chápeme, že Krym je fakticky ruským Krymom. Po referende sa stal ruským aj de iure,“ povedal Lukašenko.

Lukašenkove terajšie vyjadrenia kontrastujú s oveľa neutrálnejším postojom, ktorý zaujal bezprostredne po ruskej anexii Krymu a ruskej podpore separatistov na východe Ukrajiny. 

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet