Na hlavný obsah

Lyžovačka v Rakúsku bude aj napriek lockdownu

Na vleky môžu len očkovaní a uzdravení, respirátory sú povinné.

Lyžovačka v Rakúsku bude aj napriek lockdownu
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Mnohé lyžiarske strediská v Rakúsku otvoria napriek prísnym obmedzeniam kvôli prudkému šíreniu koronavírusu. Najmenej do 12. decembra platí, že aj služby zimných stredísk môžu využívať len tí čo sú zaočkovaní alebo ochorenie covid-19 prekonali, navyše s respirátorom. Okrem toho sú v nich zatvorené reštaurácie a hotely možno využívať len na iné ako turistické účely.

Reštaurácie aj obchody zostanú zavreté

V Rakúsku od pondelka (22. 11.) platí už štvrtá plošná uzávierka od začiatku pandémie covidu-19. V nasledujúcich týždňoch môžu obyvatelia krajiny opúšťať domov len v nutných prípadoch, zatvorili sa reštaurácie aj väčšina obchodov a tiež hranice pre turistov. Školy naopak zostali otvorené.

Rakúske ministerstvo zdravotníctva v utorok (23. 11.) poukázalo na to, že lyžiarske oblasti možno za daných podmienok aj naďalej navštevovať. Mnoho z nich sa chystá čoskoro spustiť vleky. Napríklad v Kitzbüheli sa zjazdovky otvoria hneď, ako to umožnia snehové podmienky, uviedla agentúra APA.

V stredisku Axamer Lizum neďaleko Innsbrucku má lyžiarska sezóna začať 3. 12., teda s týždňovým meškaním. Taktiež v ďalšom tirolskom stredisku zimných športov Ischglu sa prevádzkovatelia lanoviek rozhodli, že zimnú sezónu spustia na budúci týždeň v piatok (3. 12.), čo je o týždeň neskôr, ako bol pôvodný plán.

Lyžiarom praje počasie

V známom stredisku, ktoré sa začiatkom roka 2020 stalo európskym epicentrom šírenia koronavírusu, bude navyše platiť zákaz konzumácie alkoholu na verejnosti. V spolkovej krajine Salzburg sa veľké lyžiarske oblasti chystajú pri priaznivej snehovej situácii začať sezónu aj v lockdowne.

Hornorakouské lyžiarske oblasti chcú zimnú sezónu spustiť podľa plánu. Napríklad v stredisku Hinterstoder by sa tak mohlo stať 8. decembra vzhľadom na to, že od piatka (26. 11.) sa očakáva výraznejšie ochladenie. V rodinných lyžiarskych oblastiach, ako je Hochficht, by sa sezóna mohla začať 4. decembra, ak to sneh umožní. Na Kaasbergu je štart naplánovaný na 11. 12.

Dolnorakouské lyžiarske strediská si termín začatia sezóny zatiaľ nestanovili. „Prípravy na tohtoročnú zimnú sezónu prebiehajú, väčšinou ale ešte bez zasnežovania,“ povedal APA Michael Reichl z dolnorakúskej hospodárskej komory.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet