Na hlavný obsah

Má 32 mutácií v spike proteíne, vedcov prekvapil. Čo vieme o novom variante koronavírusu?

Môže byť infekčnejší, ale aj menej smrteľný.

Má 32 mutácií v spike proteíne, vedcov prekvapil. Čo vieme o novom variante koronavírusu?
Testovanie na ochorenie COVID-19 v JAR. Foto: SITA/AP

V Juhoafrickej republike (JAR) identifikovali nový variant koronavírusu B.1.1.529, ktorý svojím vysokým počtom mutácií vyvoláva obavy vo vedeckej komunite. Eurokomisia chce pre túto mutáciu zastaviť lety z juhu Afriky do EÚ, Česká republika tak už urobila. O novom variante zatiaľ nie je známych priveľa informácií.

Zachytili ho v Gautengu

Podľa juhoafrického vedca Tulia de Oliveiru, ktorý je tiež členom tímu Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) monitorujúceho nové varianty, sa prvé poznatky o mutácii datujú k 12. novembru.

Odvtedy sa podieľa na prudkom rozmachu infekcie v JAR, hoci tam zatiaľ počty odhalených ochorení zostávajú relatívne nízke. Prvotné zistenia nasvedčujú tomu, že sa šíria najmä v najľudnatejšej provincii Gauteng.

Podľa denníka Financial Times začala rýchlo dominovať medzi sekvenovanými vzorkami.

Okrem JAR zachytili mutáciu aj v Botswane a Hongkongu, kam ju zrejme zavliekol cestujúci z JAR. Prvý výskyt v piatok (26. 11.) oznámil Izrael, pričom infikovaným je podľa vyhlásenia ministerstva zdravotníctva človek, ktorý pricestoval z Malawi.

Tridsaťdva mutácií

Okolo vlastností B.1.1.529 panuje v tejto chvíli značná miera neistoty, doterajšie poznatky však podľa mnohých odborníkov sú dôvodom na znepokojenie a ďalšie bádanie.

Varovania vyplývajú najmä z veľkého počtu mutácií, ktorý by mohol mať za následok väčšiu nákazlivosť a schopnosť obchádzať ľudskú imunitu.

Vedci odhalili 32 mutácií v takzvanom spike proteíne, čo je prvok, ktorý koronavírusu pomáha prenikať do ľudských buniek. Spike proteín je zároveň časťou vírusu, ktorá pri väčšine súčasných vakcín slúži ako prostriedok na vybudovanie imunity proti covidu.

Podľa denníka The Guardian je počet detekovaných mutácií v tomto smere zhruba dvojnásobný oproti variantu delta, ktorý spájajú s tohtoročnými silnými vlnami pandémie v Indii, Európe či Spojených štátoch.

„Tento variant nás prekvapil, je to veľký skok v evolúcii, oveľa viac mutácií, ako sme očakávali,“ povedal o B.1.1.529 de Oliveira na vo štvrtok (25. 11.). Hovoril o „veľmi nezvyčajnej konštelácii“ mutácií.

Kým niektoré z nich sa zdajú byť nové, iné už experti zaznamenali pri ďalších variantoch, ktoré spájajú s vyššou nákazlivosťou či schopnosťou obchádzať časti imunitnej reakcie, píše denník The Wall Street Journal.

Nevie sa, či obchádza vakcíny

To, ako účinné sú proti novému variantu aktuálne používané vakcíny, zatiaľ nie je jasné. Juhoafrickí vedci stále zisťujú, či sa šíri hlavne medzi nezaočkovanými a či infekcia častejšie vedie k vážnemu priebehu covidu.

„Profil mutácií vyvoláva obavy, teraz ale musíme pracovať na tom, aby sme naozaj pochopili význam tohto variantu a čo znamená pre postup proti tejto pandémii,“ uviedol de Oliveirov kolega Richard Nessels z výskumného tímu KwaZulu – Natal Research Innovation and Sequencing Platform.

Koronavirus pri šírení medzi ľuďmi neustále mutuje – rovnako ako iné vírusy, pričom nikdy nie je hneď jasné, či sa daný variant celosvetovo presadí.

„Všetci, ktorí to sledujú, musia pochopiť, že čím viac ten vírus cirkuluje, tým viac má príležitostí na premeny, tým viac mutácií uvidíme,“ komentovala vývoj okolo B.1.1.529 epidemiologička WHO Maria van Kerkhoveová.

Infekčnejší, no menej smrteľný

Lekár a vedec z Ústavu molekulárnej biomedicíny Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave Peter Celec si myslí, že tento variant je infekčnejší, ale môže byť aj menej smrteľný.

„Viac mutácií znamená viac predpokladaných odlišností, ale čo to konkrétne bude znamenať, nevie zatiaľ nikto. Uvidíme, čo ukážu experimenty a čo klinické sledovania. Môj predpoklad, ale ide len o odhad, je ten, že každý ďalší variant bude viac a viac infekčnejší, ale snáď aj menej letálny, teda smrteľný. Či to platí už pre tento, netuším,” vysvetlil Celec pre agentúru SITA.

Doktorka a hlavná poradkyňa britskej agentúry pre bezpečnosť a ochranu zdravia (UKHSA) Susan Hopkinsová pre britský denník The Guardian povedala, že hodnota R alebo číslo efektívnej reprodukcie variantu B.1.1.529 je teraz 2. Ak je hodnota R viac ako 1, znamená to, že epidémia bude rásť exponenciálne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet