Na hlavný obsah

Maloobchodníci sa obávajú, že na kontroly nebudú mať dosť ľudí

Za nedodržiavanie nariadenia hrozia pokuty či zatvorenie.

Maloobchodníci sa obávajú, že na kontroly nebudú mať dosť ľudí
Na snímke pracovníci RÚVZ Michalovce kontrolujú covidpas konzumujúceho zákazníka v prevádzke verejného stravovania. Foto: TASR

V pondelok (22. 11.) sa začne na Slovensku lockdown pre nezaočkovaných proti koronavírusu. Gastro podnikom a obchodom, ktoré nepredávajú základné životné potreby, pribudnú povinnosti. Ich prevádzkovatelia budú musieť kontrolovať doklady, inak im hrozia pokuty či zatvorenie.

Maloobchodníci sa obávajú, že na to nebudú mať dosť ľudí ani technické prostriedky. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Chantal Staruchová.

Hrozia vysoké pokuty

Na dodržiavanie opatrení ma dohliadať a kontroly vykonávať polícia spolu s regionálnymi hygienikmi. Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) hovorí, že hrozia vysoké pokuty. „Samozrejme, sú tam aj možnosti sankcií do výšky 5 000 eur, a tam, kde bude dochádzať k opakovanému porušovaniu, môže dôjsť k uzatvoreniu prevádzok,“ doplnil.

Predseda iniciatívy slovenských maloobchodníkov Daniel Krakovský hovorí, že mnohým prevádzkam to skomplikuje fungovanie. „Nie každá prevádzka má viac zamestnancov alebo je technicky schopná kontrolovať tieto opatrenia, avšak rozumieme tomu, že situácia je kritická a musíme aj my pridať ruku k dielu.“

Nezaočkovaní budú po novom môcť ísť len do potravín, pekárne či drogérie. Ak sa však obchody nachádzajú v nákupnom centre, budú musieť zvoliť inú prevádzku. Podľa najnovšej vyhlášky hlavného hygienika budú múzeá, galérie a divadelné či hudobné podujatia prístupné len zaočkovaným a tým, ktorí toto ochorenie prekonali.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko