Na hlavný obsah

Matovič chce dať pol miliardy eur prevádzkam cez poukazy pre zaočkovaných seniorov

Jeden poukaz by mal hodnotu 500 eur.

Matovič chce dať pol miliardy eur prevádzkam cez poukazy pre zaočkovaných seniorov
Na snímke podpredseda vlády SR a minister financií SR Igor Matovič (OĽANO). Foto: TASR

Minister financií Igor Matovič (OĽANO) v piatok (26. 11.) ohlásil, že chce pomôcť 500 miliónmi eur najviac pandémiou postihnutým sektorom a podnikateľom. Zároveň chce motivovať seniorov nad 60 rokov k očkovaniu proti covidu.

Pre zaočkovaných seniorov chce poukazy v hodnote 500 eur, ktoré by si buď mohli uplatniť v jednotlivých sektoroch, alebo ich preniesť na inú osobu, ktorá by ich v nich mohla využiť.

Zaočkovaní seniori, ktorých je podľa Matoviča zhruba 860 000, dostanú poukaz za absolvovanie tretej dávky do Vianoc. Ďalších 380 000 nezaočkovaných ľudí 60+, ktorí ešte nie sú zaočkovaní, ho dostanú za prvú dávku, ak sa zaočkujú do Vianoc. Využiť ho budú môcť, keď budú plne zaočkovaní.

Poukaz by mal štát poskytnúť prostredníctvom špeciálneho QR kódu, vďaka ktorému sa bude dať platiť u podnikateľov v spomenutých sektoroch.

Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) povedal, že tento návrh po rokovaniach s Jednotou dôchodcov Slovenska podporí. Dodal, že jeho hnutie je proti povinnému očkovaniu, chce však čo najviac motivovať seniorov k vakcinácii.

S návrhom podľa Matoviča súhlasí okrem Sme rodina aj strana Za ľudí, SaS je zatiaľ proti. Minister chce, aby o návrhu budúci týždeň rokovala vláda a následne aj parlament v skrátenom konaní.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika