Na hlavný obsah

Matovič predstavil prvú časť daňovo-odvodovej reformy

Štyri predstavené opatrenia si vyžiadajú 1,2 miliardy eur.

Matovič predstavil prvú časť daňovo-odvodovej reformy
Na snímke minister financií SR Igor Matovič (OĽANO) počas tlačovej konferencie 14. novembra 2021 v Bratislave. Foto: TASR

Rodiny s aspoň jedným pracujúcim rodičom by mal štát podporovať sumou 200 eur na každé nezaopatrené dieťa až do jeho dospelosti. Na nedeľnej (14. 11.) tlačovej besede to oznámil minister financií Igor Matovič (OĽANO).

Prídavok na dieťa by sa mal zvýšiť z terajších 25,50 eura mesačne na 30 eur na deti do 18 rokov a na 50 eur na deti nad 18 rokov do ukončenia štúdia na vysokej škole. Tento krok by si vyžiadal 105 miliónov eur.

Rezort financií chce dať ďalších 70 eur na dieťa na služby pre deti, ako sú krúžky, doučovanie, návštevu múzea, či posilňovne. Toto opatrenie má stáť 570 miliónov eur.

Daňový bonus na dieťa by sa mal pre pracujúcich rodičoch zvýšiť zo súčasných 23-46 eur na 70 eur na každé dieťa do 18 rokov, vyžiada si to 269 miliónov eur.

Štvrtým opatrením je tzv. rekreačný bonus na dieťa pracujúcich rodičov v sume 30 eur mesačne na jedno dieťa. Toto opatrenie si vyžiada 254 miliónov eur. Celkové náklady dosiahnu 1,2 miliardy eur.

Na financovanie má slúžiť napríklad milionárska daň 0,1 % ročne z majetku nad jeden milión eur, čo si však bude vyžadovať majetkové priznanie každého, kto má majetok za viac ako milión eur. Medzi ďalšie opatrenia financujúce reformu minister zaradil napríklad zníženie zamestnancov verejnej správy o dve percentá či zníženie výdavkov na zbrojenie.

Daňová reforma podľa Matoviča stojí na troch princípoch, a to sume 200 eur na dieťa, jednej dani a jednom odvode a tzv. férových daniach.

Základné tézy plánovanej daňovo-odvodovej reformy predstavil Matovič ešte začiatkom mája tohto roka. Reforma má zjednodušiť daňovo-odvodový systém tak, aby pri zamestnaneckom pomere bola z ceny práce odpočítateľná len jedna daň a jeden odvod.

Cieľom reformy majú byť podľa Matoviča aj férové dane, čo v praxi znamená, že všetci ľudia budú za rovnakú formu práce pre toho istého zamestnávateľa platiť tie isté dane a odvody.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko