Na hlavný obsah

Matovič predstavil rekreačný a gastro bonus 300 eur pre zaočkovaných seniorov

Pre gastrosektor chce DPH 10 %, má viacero podmienok.

Igor Matovič
Na snímke podpredseda vlády a minister financií SR Igor Matovič počas brífingu s novinármi na tému: Daňová revolúcia: Zdaňovanie živnostníkov a reštauračný balík zmien.Foto: TASR
Foto: TASR

Každý občan SR nad 60 rokov, ktorý sa od 1. júla do 12. decembra 2021 dal alebo dá zaočkovať proti ochoreniu COVID-19, si bude môcť uplatniť reštauračný a gastro bonus vo výške 300 eur. Tento návrh predstavil v pondelok (22. 11.) minister financií Igor Matovič (OĽANO).

Bonus budú môcť tieto osoby využiť počas roka 2022 alebo ho preniesť na inú osobu.

Ak osobu nad 60 rokov zaočkovali dvomi dávkami do začiatku júla 2021, na rekreačný a gastro bonus získa nárok vtedy, ak sa zaočkuje aj treťou dávkou.

V rámci pomoci pre gastrosektor tiež minister chce, aby bola DPH 10 %. Podmienkou je však zavedenie detského menu, teda polovičnej porcie z každého jedla za polovičnú cenu či eko menu, čo by znamenalo polovičnú porciu za trištvrte ceny.

„Nemôžem sa pozerať na to, ako sa odnášajú polovičné taniere jedla, lebo už ľudia nevládzu jesť,“ zdôvodnil. Podľa neho ide o ekologický návrh, ktorý má zamedziť plytvaniu potravinami.

Ďalšou podmienkou je, že automaticky ku každému jedlu by mal byť zadarmo krčah vody, čo tiež považuje za ekologické. Zmeny majú nastať aj pri tringeltoch, ktoré sa rovnako majú zdaňovať. Celá suma z nich má byť rozdelená ako odmena zamestnancom ku mzde.

Matovič to uviedol na príklade, že v súčasnosti dosahuje pri 100-eurovom účte DPH 20 eur, teda celková cena tvorí 120 eur, po novom by sa podľa Matoviča k sume 100 eur pripočítal priemerný 9-eurový tringelt a DPH by sa vyberala vo výške 10 % zo sumy 109 eur. Celková cena by tak predstavovala 119,90 eura.

„Zlegalizovali by sme tringelty, aby tie peniaze boli čisté, aby ich majitelia reštaurácií vedeli posunúť personálu a aby im vedeli zvýšiť ich legálne mzdy,“ vysvetlil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika