Na hlavný obsah

Matovič predstavil tretiu časť daňovo-odvodovej reformy, chce znížiť daň z príjmu pre firmy

Zvýšiť dane plánuje monopolom a bankám.

Matovič predstavil tretiu časť daňovo-odvodovej reformy, chce znížiť daň z príjmu pre firmy
Na snímke minister financií SR Igor Matovič (OĽANO). Foto: TASR

Minister financií Igor Matovič (OĽANO) v utorok (16. 11.) predstavil tretiu časť daňovo-odvodovej reformy, v ktorej chce znížiť daň z príjmu firiem z 21 percent na 19 percent. Podnikatelia by tak mali ušetriť 273 miliónov eur.

Okrem toho má firmám pomôcť zavedenie rýchlejších odpisov produktívneho majetku. Ide napríklad o výrobné linky, nie o budovy a automobily, podotkol Matovič.

Firma si tak bude môcť dodatočne znížiť základ dane o 50 percent tým, že si ľubovoľne urýchli odpis produktívneho majetku. Ušetriť by podnikatelia mali spolu 200 miliónov eur.

Matovič plánuje zaviesť aj skupinové zdaňovanie pre firmy, ktoré majú rovnakých majiteľov. Podnikateľ si tak po novom bude môcť medzi svojimi firmami vysporiadať zisky a straty. Podľa ministra financií toto opatrenie podporí ľudí, ktorým podnikanie ide a chcú skúsiť založiť nové spoločnosti. Podnikatelia by touto zmenou mali ušetriť 30 miliónov eur.

„Majiteľov môže byť viac, ale musia mať rovnaký majetkový podiel v každej firme,“ uviedol minister.

Naopak, daňovo-odvodová reforma počíta so zvyšovaním daní pre banky, oligopoly a monopoly, čo by malo štátu priniesť 200 miliónov eur. Okrem toho chce reforma navýšiť príjmy do štátneho rozpočtu prostredníctvom zvýšenia dane z dividend zo 7 na 9 percent (27 miliónov pre štát), zavedením e-faktúry (127 miliónov pre štát), opatreniami proti podvodom (60 miliónov pre štát) a dynamickými efektami (100 miliónov pre štát).

Tzv. reštauračný balík zmien a zmeny v dani z príjmov samostatne zárobkovo činných osôb chce minister financií oznámiť na osobitnej tlačovej besede, ktorá sa má konať tento týždeň v piatok (19. 11.). „Je to tak obsiahla problematika a nechcel by som ju prezentovať povrchne,“ dodal Matovič.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko