Na hlavný obsah

Matovičova reforma môže byť likvidačná, hlásia živnostníci

Živnostenský zväz pripravuje zásadné stanovisko.

Matovičova reforma môže byť likvidačná, hlásia živnostníci
Na snímke podpredseda vlády a minister financií SR Igor Matovič počas brífingu s novinármi na tému: Daňová revolúcia: Zdaňovanie živnostníkov a reštauračný balík zmien. Foto: TASR

Slovenská živnostenská komora preferuje trvalé, užitočné a motivačné riešenia, pred rýchlymi a jednoduchými. Toto je len jedna z mnohých reakcií odborníkov na návrh rezortu financií, ako viac zdaniť živnostníkov.

Pre tých, ktorí pracujú v kultúrno-kreatívnom priemysle, to môže byť likvidačné. Opozičný Smer-SD poukazuje na to, že šéf rezortu Igor Matovič (OĽANO) sa riadi príslovím podľa seba súdim teba – keďže mnohí živnostníci sú podľa neho podvodníkmi. Téme sa venovala redaktorka RTVS Štefánia Kačalková.

Dnes si môžu samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) uplatniť paušálne výdavky 60 %. Po novom sa majú rušiť a keď si daňovníci nechcú viesť evidenciu, musia zaplatiť paušálnu daň 29 %. Analytik inštitútu INESS Radovan Ďurana je prekvapený, ako k tomu rezort financií prišiel. 

„Keď sa pozriem do okolitých krajín, tam je trend skôr opačný. V Česku môže podnikateľ s tržbami 40 000 eur platiť paušálnu daň, z ktorej je uhradená aj daň, aj odvody v hodnote 3 000 eur. To je štyrikrát menej ako to, čo navrhol Matovič,“ priblížil pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko.

Predseda Asociácie hudobných klubov Slovenska Tibor Zelenay hovorí, že minister financií hľadá peniaze na zaplátanie štátneho rozpočtu. Podľa neho sú živnostníci najpostihnuteľnejšou skupinou ľudí, najmä počas pandémie, s najmenšou podporou štátu.

„V našom odvetí pracuje veľa ľudí ako SZČO a myslím si, že tieto opatrenia budú likvidačné v našich profesiách – to znamená v umeleckých, obslužných a v kultúrno-kreatívnom priemysle,“ vysvetlil.

Slovenská živnostenská komora víta záujem ministerstva financií o reformu, avšak porovnávanie postavenia zamestnanca so živnostníkom je podľa nej nevhodné a neprimerané, nakoľko každé z týchto postavení sa odlišuje rozsahom zodpovednosti, často aj odbornosti, ale, predovšetkým, sociálnym zabezpečením a nárokom na sociálne a iné podporné dávky.

Reaguje aj Miriam Bellušová zo Slovenského živnostenského zväzu. „Vzhľadom na závažnosť a rozsiahlosť zmien, ktoré boli prezentované na tlačovej besede ministra financií, pripravuje živnostenský zväz zásadné stanovisko, v ktorom vyjadrí názory na rôzne oblasti a roviny, ktoré tieto problémy v sebe zahŕňajú,“ tvrdí.

Opozičný poslanec a bývalý minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD) hovorí, že tým, čo je v návrhu, bude najviac trpieť zhruba 250 000 živnostníkov, ktorí si uplatňujú paušálne výdavky ich daň štátu výrazne stúpne. 

„Mnohých živnostníkov nazval podvodníkmi a mám pocit, že sa riadi heslom podľa seba súdim teba,“ poukázal. Dodáva, že to môže byť posledný klinec do rakvy mnohých malých živnostníkov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika