Na hlavný obsah

Médiá čaká zmena. Nový zákon odtajní ich vlastníkov

Milanová hovorí o zákonoch 21. storočia.

V rámci nových mediálnych zákonov, ktoré pripravili na ministerstve kultúry, budú mať vydavatelia a vysielatelia nové povinnosti. Napríklad zverejniť svoju vlastnícku štruktúru či zoznam darcov, ktorí ich finančne podporujú.

Mediálne zákony, ktorými sa riadia vysielatelia a vydavatelia, sú z 90.tych rokov. Teda z čias, keď ľudia za internetom chodili do kaviarní, používali tlačidlové telefóny a sociálne siete neexistovali.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Pripravili sme zákony pre 21. storočie. Nájdeme v nich kľúčové témy, ako sú transparentné vlastnícke vzťahy médií, ochrana zdroja, zrovnoprávnenie povinností televízií, rozhlasov a online médií,“ spresnila ministerka kultúry Natália Milanová (OĽANO).

Po novom si bude môcť divák, poslucháč aj čitateľ jednoducho overiť vlastnícku štruktúru média. Vzniknúť by mal register vlastníkov.

„Očakávame, že do tohto registra sa nám podarí dostať aj údaje o konečných užívateľoch výhod. Sú pre nás zaujímavé aj osoby, ktoré za týmito vlastníkmi stoja,“ povedal štátny tajomník Ministerstva kultúry SR Radoslav Kutaš.

„Sme malý trh a rôzne podnikateľské skupiny a rôzni oligarchovia si môžu kúpiť vydavateľské domy a cez nich uplatňovať svoj vplyv, takže je dobre vedieť, kto za tým médiom stojí,“ podotkla riaditeľka Nadácie Zastavme korupciu Zuzana Petková.

O návrhu, ktorý má riešiť ochranu novinárov a slobodu médií, sa ešte rokuje v koalícii.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko