Na hlavný obsah

Merkelová vyzvala Putina, aby zakročil proti zneužívaniu migrantov Bieloruskom

EÚ viní Lukašenka zo snáh o destabilizáciu eurobloku.

Merkelová vyzvala Putina, aby zakročil proti zneužívaniu migrantov Bieloruskom
Na snímke nemecká kancelárka Angela Merkelová a ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP/koláž RTVS

Nemecká kancelárka Angela Merkelová v stredu (10. 11.) telefonicky hovorila s ruským prezidentom Vladimirom Putinom o situácii na poľsko-bieloruskej hranici, kde sa v posledných dňoch utáborili tisíce migrantov snažiacich sa dostať na poľské územie.

Merkelová podľa hovorcu nemeckej vlády Steffena Seiberta vyzvala Putina, aby „konal“ proti zneužívaniu utečencov zo strany bieloruského režimu, napísala agentúra AFP.

Bielorusko podľa Európskej únie privádza migrantov k hranici v snahe vyvolať v európskom bloku napätie v odvete za únijné sankcie. Poľský premiér Mateusz Morawiecki v utorok (9. 11.) s migračnou krízou spájal ruského prezidenta, jeho hovorca Dmitrij Peskov počínanie Morawieckeho označil za nezodpovedné.

Merkelová v telefonáte s Putinom označila „inštrumentalizáciu migrantov v podaní bieloruského režimu za neľudskú a neprijateľnú, uviedol jej hovorca na twitteri. Dodal, že kancelárka vyzvala ruského prezidenta, aby vo veci zakročil. Komuniké ruskej strany podľa agentúry AP uvádza, že obaja lídri sa dohodli „pokračovať v konverzácii“ na tému migrantov mieriacich z Bieloruska do Poľska.

Kremeľ v skoršom vyhlásení pripisoval vinu za súčasné dianie Európskej únii, ktorá sa vraj „zriekne ideálov humanizmu“ a snaží sa „udusiť“ Bielorusko plánmi na čiastočné uzavretie hranice.

Cez Bielorusko v posledných týždňoch a mesiacoch mieria do Poľska, Litvy a Lotyšska tisíce utečencov, prevažne z Blízkeho východu, hoci nejde o tradičnú tranzitnú krajinu.

Situácia sa vyostrila tento týždeň, keď k poľskej hranici za sprievodu bieloruských vojakov a pohraničníkov dorazilo niekoľko tisíc migrantov. Poľsko sa im snaží zabrániť v prekonaní hranice, na mieste zasahovali tisíce poľských policajtov a vojakov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet