Na hlavný obsah

Michel: Je to brutálny hybridný útok na hranice EÚ

Reagoval tak na situáciu na poľsko-bieloruských hraniciach.

Michel: Je to brutálny hybridný útok na hranice EÚ
Predseda Európskej rady Charles Michel. Foto: TASR/AP

Predseda Európskej rady Charles Michel v stredu (10. 11.) obvinil Bielorusko z toho, že zosnovalo „brutálny hybridný útok“ proti Európskej únii tým, že posiela migrantov na jej hranice.

„Čelíme hybridnému brutálnemu a hanebnému útoku, jedinou odpoveďou je pevnosť, jednota a presadzovanie našich základných hodnôt,“ uviedol Michel.

Poľský premiér Mateusz Morawiecki označil správanie Bieloruska za „štátny terorizmus“ v súvislosti s bezprecedentnou migračnou krízou na bielorusko-poľských hraniciach, informovala agentúra AFP.

„To, čomu tu čelíme, musíme sa vyjadriť jasne, je prejavom štátneho terorizmu,“ povedal Morawiecki novinárom vo Varšave na spoločnej tlačovej konferencii s Michelom.

Súčasná situácia je podľa predsedu poľskej vlády „tichou pomstou“ bieloruského vodcu Alexandra Lukašenka za to, že Varšava vyjadrila podporu odporcom jeho režimu.

Predseda Európskej rady avizoval možné uvalenie „ďalších sankcií“ proti Minsku s tým, že členské štáty Únie budú o tejto možnosti rokovať v pondelok (15. 11.).

„Musíme preukázať silnú jednotu, aby sme mali (dostatočný) vplyv a zastavili to, čo sa momentálne deje, pretože to nie je akceptovateľné,“ dodal Michel. Podľa neho autoritársky režim „zobrazuje ten najodpornejší cynizmus a popiera základnú ľudskú dôstojnosť.“

Západné krajiny už mesiace obviňujú bieloruský režim, že ako odvetu za uvalené sankcie posiela migrantov cez poľské hranice do EÚ.

Poľsko však týchto migrantov odmieta prijať a výsledkom je, že v okolí hraníc uviazli v mrazivých teplotách tisíce zúfalých ľudí, ktorí sú obkolesení ozbrojenými zložkami oboch krajín.

Bieloruský prezident Lukašenko tvrdí, že za túto situáciu si môžu samotné západné krajiny, lebo v dôsledku ich konania ľudia utekajú zo svojej vlasti pred vojnou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet