Na hlavný obsah

Miera nezamestnanosti klesá, je najnižšia od začiatku pandémie

Stúpla len v dvoch okresoch.

Miera nezamestnanosti klesá, je najnižšia od začiatku pandémie
Na snímke minister práce Milan Krajniak (Sme rodina). Foto: TASR

Nezamestnanosť na Slovensku aj napriek zhoršujúcej sa pandemickej situácii klesá, v októbri bola jej miera na úrovni 6,79 percenta. Oproti septembru ide o zlepšenie o 0,3 percenta. Informoval o tom v piatok (19. 11.) minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina).

„Sme na najnižšej miere nezamestnanosti od mája 2020, teda od začiatku pandémie,“ poznamenal. V tohtoročnom októbri bola nezamestnanosť najnižšia spomedzi všetkých októbrov od roku 2000.

Klesla v 75 okresoch. Bez zmeny zostala v okresoch Banská Bystrica a Žarnovica, stúpla len v okresoch Poltár a Kežmarok. Dlhodobý pokles eviduje rezort aj v desiatich okresoch s najvyššou mierou nezamestnanosti – Kežmarok, Medzilaborce, Michalovce, Revúca, Rimavská Sobota, Rožňava, Sabinov, Sobrance, Trebišov a Vranov nad Topľou..

Rezort práce bude naďalej pokračovať v prvej pomoci pre podnikateľov. Krajniak však uvažuje aj nad iným spôsobom podpory zamestnanosti. „Prvá pomoc funguje na to, aby sme zachovali čo najviac pracovných miest, ale musíme podľa vývoja zvážiť to, či namiesto prvej pomoci nie je efektívnejšie dávať peniaze na vytvorenie nových pracovných miest, ktoré ale budú stabilné,“ vysvetlil.

Ako s testovaním zamestnancov?

Minister neposkytol bližšie informácie k testovaniu nezaočkovaných zamestnancov na pracoviskách, ktoré zavádza nový covidový automat. „Toto je v kompetencii premiéra, ministra vnútra, ministra zdravotníctva a ministra hospodárstva,“ uviedol.

Podľa neho by však štát mal buď dodávať testy zamestnávateľom, alebo im preplácať ich nákup, pretože každý zamestnanec má právo na bezplatný test.

„Chápem, že ak máme na sklade hmotných rezerv dostatok testov, že by bolo neefektívne ich preplácať a radšej štát zvolí možnosť distribúcie,“ poznamenal. Štát zamestnávateľom testy bude preplácať zatiaľ len do konca novembra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko