Na hlavný obsah

Migračná kríza na poľsko-bieloruskej hranici je hrozba pre celú EÚ, tvrdí Morawiecki

Migrantov považuje za hybridný útok Bieloruska.

Migračná kríza na poľsko-bieloruskej hranici je hrozba pre celú EÚ, tvrdí Morawiecki
Na snímke poľský premiér Mateusz Morawiecki. Foto: TASR/AP

Za hrozbu pre stabilitu a bezpečnosť celej Európskej únie (EÚ) v utorok (9. 11.) označil poľský premiér Mateusz Morawiecki migračnú krízu na hranici s Bieloruskom. Považuje ju za „hybridný útok“ autoritárskeho režimu bieloruského vodcu Alexandra Lukašenka, ktorý mieri proti všetkým členským štátom EÚ.

V pondelok (8. 11.) sa poľsko-bieloruskú hranicu pokúsila prekročiť skupina tisícov migrantov, noc na utorok bola podľa poľskej polície pokojná. Tisíce osôb však ďalej táboria na bieloruskej strane hraničnej čiary. Európska komisia vyjadrila v súvislosti s migračnou krízou solidaritu s Varšavou.

„Ubránenie poľskej hranice je náš národný záujem,“ uviedol v utorok Morawiecki na sociálnej sieti. „Ale teraz je ohrozená stabilita a bezpečnosť celej EÚ. Tento hybridný útok Lukašenkovho režimu mieri proti nám všetkým,“ upozornil. „Nedáme sa zastrašiť a budeme brániť pokoj v Európe spolu s našimi partnermi z NATO a EÚ,“ uistil šéf poľskej vlády.

Podľa Varšavy sa v pondelok pokúsilo prekonať hraničné zábrany doteraz najväčšie množstvo migrantov, pri hraniciach sú teraz na bieloruskom území tri až štyri tisícky utečencov. Poľsko poslalo do oblasti vojakov, teraz ich tam má už 12 000.

Varšava dlhodobo viní Minsk z toho, že dováža migrantov prevažne z Blízkeho východu k hraniciam a mstí sa tak za sankcie, ktoré EÚ uvalila na Lukašenkov režim pre porušovanie ľudských práv. Lukašenko obvinenia odmieta.

Bieloruské ministerstvo obrany podľa agentúry AFP v utorok takisto odmietlo poľské obvinenia ako neopodstatnené a naopak obvinilo Varšavu, že úmyselne zvyšuje napätie.

Duda musel skrátiť návštevu Slovenska

V utorok bude poľský prezident Andrzej Duda na návšteve Slovenska. Pôvodne mal pricestovať už v pondelok, no pre napätú situáciu na hraniciach Poľska a Bieloruska návštevu Bratislavy skrátil.

Andrzeja Dudu v Bratislave privíta prezidentka SR Zuzana Čaputová. Počas návštevy Slovenska sa Duda stretne aj s premiérom SR Eduardom Hegerom a predsedom Národnej rady SR Borisom Kollárom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet