Na hlavný obsah

Migranti sa opäť pokúšali cez hranice prejsť do Poľska

Na policajtov hádzali kamene.

Migranti sa opäť pokúšali cez hranice prejsť do Poľska
Príslušníci pohraničnej stráže na poľsko-bieloruskej hranici. Foto: Twitter/ Straż Graniczna

Pokusy migrantov preniknúť nelegálne cez hranicu z Bieloruska do Poľska pokračovali aj v noci na sobotu (20. 11.), najnovšie ide o snahy v menších skupinách. Rozhlasovej stanici RMF to povedal poľský minister obrany Mariusz Blaszczak.

Uplynulá noc sa nelíšila od predchádzajúcich dní a nocí, uviedol minister. „Na poľských hraniciach došlo k útokom. Teraz ale migranti prijali trochu inú taktiku – menšie skupiny sa pokúšajú prekročiť hranicu na mnohých rôznych miestach,“ povedal. Zároveň obvinil bieloruské služby, že migrantov riadia.

„Musíme sa pripraviť na to, že tento problém bude trvať mesiace,“ upozornil Blaszczak. Avšak hneď uistil, že poľské bezpečnostné sily sú pripravené „útoky odraziť“.

Poľská pohraničná stráž na twitteri oznámila, že v piatok (19. 11.) došlo k niekoľkým pokusom násilne preniknúť na poľské územie v úseku hranice pri meste Sarycze Cerkiewne.

Najväčšiu skupinu tvorilo 200 cudzincov, ostatných pokusov sa zúčastnilo vždy niekoľko desiatok ľudí. „Cudzinci boli agresívni – hádzali kamene, petardy, používali slzný plyn,“ napísala pohraničná stráž.

Taktiež poľská polícia informovala o odrazení viacerých útokov migrantov, ktorí na policajtov hádzali kamene. Nikto sa nezranil, k ujme prišlo len na dvoch policajných vozidlách.

Podľa pohraničnej stráže v piatok zaznamenali celkovo 195 pokusov o ilegálny prechod hranice, pričom päť cudzincov zadržali. Z Poľska vykázali 82 cudzích štátnych príslušníkov.

Polícia tiež informovala, že v prihraničnej oblasti zadržali deväť ľudí podozrivých z prevádzačstva. Sú medzi nimi štyria poľskí občania, dvaja Ukrajinci, Nemec, Azerbajdžanec a Gruzínec.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet