Na hlavný obsah

Milióny na pomoc rodinám chce Matovič získať aj prepúšťaním vo verejnej správe

O prácu by mohlo prísť takmer 9 000 ľudí.

Na to, aby mohol štát pridať rodinám s deťmi, chce Igor Matovič získať 180 miliónov eur ročne. Navrhuje prepúšťať vo verejnej správe. Odísť by malo takmer 9 000 ľudí.

Minister financií si myslí, že Slovensko si nemôže dovoliť financovať 440 000 zamestnancov verejného sektora. Nie všetci ministri s ním súhlasia. Opozícia v tom vidí populistické gesto.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Zníženie výdavkov na zbrojenie, vyšší odvod z hazardu, milionárska daň či prepúšťanie vo verejnej správe má priniesť vyše miliardu eur na prilepšenie rodinám s deťmi. Odísť by podľa prepočtov ministra financií mali 2 percentá zamestnancov. Niektorí ministri priestor na prepúšťanie vo svojich rezortoch nevidia.

„Už keď tu bola požiadavka na zužovanie rezortu, tak určite sa nedala uplatniť v zbore väzenskej a justičnej stráže a nedala sa uplatniť na súdoch. Úvaha je skôr zefektívniť justíciu, aby vytvorila priestor, aby sme vedeli navýšiť počet personálu,“ hovorí ministerka spravodlivosti Mária Kolíková.

„Práve v tejto pandémii by sme niekedy potrebovali zvýšiť počet miest. Ale áno, budeme akceptovať jednotlivé opatrenia, ak sa na tom koalícia dohovorí,“ povedal minister školstva Branislav Gröhling (SaS).

Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) tvrdí, že prepúšťanie nehrozí. Podľa neho títo ľudia odídu do dôchodku alebo do súkromného sektora.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko