Na hlavný obsah

Mimoriadnu schôdzu o odvolávaní Krajniaka ukončili, hlasovať sa bude na bežnej

Opozíciu minister práce nepresvedčil.

Mimoriadnu schôdzu o odvolávaní Krajniaka ukončili, hlasovať sa bude na bežnej
Na snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak. Foto: TASR

Poslanci Národnej rady (NR) SR vo štvrtok ráno ukončili diskusiu o návrhu na odvolanie ministra práce Milana Krajniaka (Sme rodina) a mimoriadna 50. schôdza parlamentu bola zároveň ukončená. V úvode dňa sa už do rozpravy neprihlásil žiaden rečník.

Vystúpil len Ján Richter (Smer-SD) za navrhovateľov, ktorý vyhlásil, že minister opäť nepresvedčil. Hlasovať by sa malo na riadnej 48. schôdzi.

Richter tvrdí, že v prípade vyplatenia miliónov eur z Prvej pomoci schránkovým firmám jednoznačne mal Krajniak vyvodiť politickú zodpovednosť. Systém kontroly podľa neho ukázal, že má veľké diery. „Politická zodpovednosť, ktorú žiadame, je na mieste a mala by byť v tomto prípade aj vyvodená,“ zdôraznil.

Zo zneužitia prostriedkov sú podozriví štyria úradníci z úradu práce v Pezinku. Krajniak pred časom povedal, že úradníci už boli prepustení a že z funkcie ministra nemieni odstúpiť. Vláda odmietavý postoj k odvolaniu Krajniaka schválila na stredajšom rokovaní.

Mimoriadna 50. schôdza parlamentu venovaná návrhu na odvolanie Krajniaka sa začala v stredu (3.11.) podvečer. Neskôr, v stredu večer, bola prerušená, pretože z rokovacej sály odišli všetci predkladatelia. Vyzval ich k tomu predseda Smeru-SD Robert Fico. Vyhlásil, že vyžadujú len úctu a rešpekt, ktorých sa im nedostáva.

Na schôdzi vystúpili viacerí rečníci, ale aj minister práce. Opoziční poslanci ministrovi vyčítajú najmä milióny eur z pandemickej pomoci, ktoré mal štát poslať schránkovým firmám. Krajniak sa bráni, že konal do hodiny od zistenia, že existujú podozrivé platby, kontrola zároveň podľa neho fungovala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko