Na hlavný obsah

Ministri zdravotníctva G7 zasadnú spolu, budú riešiť variant omikron

Odborníci medzitým vyhodnocujú jeho riziká.

Ministri zdravotníctva G7 zasadnú spolu, budú riešiť variant omikron
Ilustračné foto - testovanie na ochorenie COVID-19 v JAR. Foto: SITA/AP

Spojené kráľovstvo zvolalo krízové zasadnutie ministrov zdravotníctva skupiny G7, ktorého témou bude šírenie nového koronavírusového variantu omikron. Informovala o tom nedeľu (28. 11.) agentúra AFP.

„Britské predsedníctvo zvolalo na pondelok 29. novembra urgentné zasadnutie ministrov zdravotníctva s cieľom prediskutovať vývoj okolo omikronu,“ uvádza sa vo vyhlásení ministerstva zdravotníctva Británie, ktoré momentálne predsedá skupine G7 združujúcej ekonomicky najvyspelejšie štáty sveta.

Británia je jednou z európskych krajín, ktoré už na svojom území potvrdili výskyt variantu omikron identifikovaného najskôr v Juhoafrickej republike.

V Spojenom kráľovstve, ktoré v tejto súvislosti sprísnilo podmienky vstupu do krajiny, potvrdili v nedeľu už tretí prípad nákazy omikronom. Väčšina štátov Európy medzičasom pre obavy z rozšírenia tohto variantu zakázala lety z JAR a ďalších krajín južnej Afriky.

Odborníci po celom svete zatiaľ vyhodnocujú riziká spojené s omikronom, ktorý disponuje mimoriadne veľkým počtom mutácií.

Niektoré indície naznačujú, že by mohol byť infekčnejší než predchádzajúce varianty a Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) ho zaradila medzi koronavírusové varianty, ktoré vyvolávajú znepokojenie.

Niektorí lekári z JAR však uvádzajú, že ľudia infikovaní omikronom, ktorí netrpia inými ochoreniami, majú len mierne symptómy. Obávajú sa ale komplikácií u starších a neočkovaných osôb.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet