Na hlavný obsah

Morawiecki obvinil Putina z migračnej krízy na hraniciach Únie

Útok bol zosnovaný v Moskve, tvrdí.

Morawiecki obvinil Putina z migračnej krízy na hraniciach Únie
Na snímke poľský premiér Mateusz Morawiecki. Foto: TASR/AP

Poľský premiér Mateusz Morawiecki obvinil v utorok (9. 11.) ruského prezidenta Vladimira Putina z toho, že organizuje prúdy migrantov, ktorí sa snažia z Bieloruska nelegálne prekročiť poľské hranice. Informovala o tom agentúra AFP.

„Tento útok, ktorý vykonáva (bieloruský prezident Alexandr) Lukašenko, bol zosnovaný v Moskve a jeho osnovateľom je prezident Putin,“ vyhlásil Morawiecki počas krízového zasadnutia poľského parlamentu.

Stovky migrantov sa v pondelok (8. 11.) presunuli k hraniciam s Poľskom, kde ich však zastavila poľská polícia, armáda a pohraničná stráž, píše agentúra TASS.

Poľsko a Bielorusko v utorok oznámili, že v provizórnom tábore neďaleko poľskej dediny Kužnica sa v súčasnosti nachádza 3 000 až 4 000 migrantov.

Poľsko je od leta pod čoraz väčším náporom migrantov z Blízkeho východu a Afriky, ktorí sa snažia dostať do EÚ. Poľsko tieto pokusy blokuje alebo tých, ktorí cez hranicu prechádzajú, posiela späť do Bieloruska.

Varšava a EÚ tvrdia, že ide o organizovanú akciu bieloruskej vlády zameranú na destabilizáciu bloku ako odvetu za západné sankcie uvalené v súvislosti s kontroverznými prezidentskými voľbami, brutálnym potlačením následných protestov i prenasledovaním bieloruskej opozície.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová v pondelok vyzvala členské štáty Únie, aby rozšírili zoznam sankcií proti bieloruským orgánom zodpovedným za hybridný útok na poľsko-bieloruskej hranici.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet