Na hlavný obsah

Múzeum SNP prejde pod rezort obrany. Milanová chce, aby prilákalo ešte viac návštevníkov

Podľa opozície ide o nepochopenie rozmeru múzea.

Múzeum SNP prejde pod rezort obrany. Milanová chce, aby prilákalo ešte viac návštevníkov
Na snímke Múzeum SNP v Banskej Bystrici 25. mája 2021. Foto: TASR

Múzeum Slovenského národného povstania (SNP) v Banskej Bystrici prejde spod správy Ministerstva kultúry pod Ministerstvo obrany. Za novelu zákona hlasovalo 81 poslancov, opozícia však ministerke vyčíta, že sa zbavuje inštitúcií.

Šéfke rezortu kultúry Natálii Milanovej (OĽANO) sa podarilo presadiť aj pandemickú pomoc pre umelcov. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Soňa Otajovičová.

Jarjabek: Je to škoda

Prechod Múzea SNP pod správu Ministerstva obrany vyvolal vášnivé diskusie v odborných aj politických kruhoch už v čase, keď o ňom rozhodovala vláda.

Teraz sa preniesli aj do parlamentu, kde si Milanová vypočula ostrú kritiku. Bývalá šéfka rezortu a súčasná nezaradená poslankyňa Hlasu-SD Ľubica Laššáková hovorí, že z múzea SNP sa stane len detašované pracovisko vojenského múzea.

„Je to absolútne nepochopenie duchovného a kultúrneho rozmeru tohto pamätníka, pretože Múzeum SNP nie je sklad zbraní, o ktorý sa treba starať,“ podotkla.

Opozičný poslanec Dušan Jarjabek (Smer-SD) zase ministerku obvinil z toho, že sa zbavuje inštitúcií.

„Celý tento prevod Múzea SNP je škoda, pretože ministerstvo kultúry sa oslabuje, znižuje si svoj význam. Potom dajme z ministerstva preč aj Slovenské národné divadlo. Úplne ho zrušme, to by bolo asi najlepšie,“ skonštatoval.

Koalícia hovorí aj o väčšom finančnom balíku

Monika Kozelová (OĽANO) však pripomína, že múzeum bude mať pod rezortom obrany viac peňazí.

„Z financovania aj Vojenského historického ústavu bude mať viac peňazí, preto som presvedčená, že bude omnoho viac prosperovať,“ poukázala.

Milanová trvdí, že kritiku opozície aj časti odbornej verejnosti dobre pozná, no verí, že tento prechod zabezpečí lepšie fungovanie múzea SNP.

„Aby prilákalo ešte viac návštevníkov ako doteraz, aby starostlivosť o zbierkové fondy bola prevádzaná tak, ako jej to zákon káže. Na poslaní múzea sa nič meniť nebude, má zachovanú právnu subjektivitu,“ uviedla.

Novela zákona o múzeách a galériách ďalej ustanovila funkčné obdobie riaditeľov na päť rokov. Rezortu kultúry sa podarilo presadiť aj pandemickú pomoc pre umelcov, ktorí nebudú musieť odvádzať príspevky do fondov a vstupenky za zrušené podujatia môžu návštevníkom vynahradiť formou poukazov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko