Na hlavný obsah

Na Hrebienku vybudovali pútnické miesto z ľadu

Umelci sa inšpirovali Santiagom de Compostela.

Vo Vysokých Tatrách pribudlo symbolické pútnické miesto. Je dočasné, keďže ho sochári vytvorili na Hrebienku z ľadu. Umelci sa tentoraz inšpirovali jedným z najvýznamnejších pútnických miest veriacich – Santiagom de Compostela a Svätojakubskou púťou.

Ľadová katedrála nie je dokonalou kópiou, ale skôr tatranskou variáciou, tak ako ju poňali umeleckí sochári. Inšpiráciou bola rozeta na fasáde katedrály v španielskom pútnickom meste, kde je alfa a omega v opačnom poradí.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Znamená to, že koniec púte je začiatok niečoho nového. Pre nás je to veľmi symbolické a vidíme v tom aj pandemickú dobu. Boli by sme veľmi radi, keby to už celé skončilo,“ uviedol Lukáš Brodianský, manažér horského strediska Hrebienok.

Tri desiatky sochárov a pätnásť pomocníkov stavalo chrám necelý mesiac. Pod ich rukami sa menilo 1880 ľadových blokov na umelecké dielo.

„Najťažší je začiatok, poskladať to ako dom, aby to všetko sadlo a nepadlo. Treba to dávať do roviny. Zdvíhať ľad, jedna kocka ľadu váži 120 kíl,“ vymenúva Michal Husár, sochár a člen tímu.

Vďaka novej termoizolácii sa v kupole nič netopilo, aj keď na Hrebienku prevládala teplotná inverzia, vnútri bol konštatný mráz.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko