Na hlavný obsah

Na klimatickom samite chýbal bezbariérový prístup. Izraelská politička sa ho nemohla zúčastniť

Karine Elharrarová sa pohybuje na vozíku.

Na klimatickom samite chýbal bezbariérový prístup. Izraelská politička sa ho nemohla zúčastniť
Na ilustračnej snímke americký prezident Joe Biden na klimatickom samite. Foto: TASR/AP

Izraelská ministerka pre energetiku Karine Elharrarová, ktorá sa pohybuje na vozíku, upozornila, že pre absenciu bezbariérového prístupu sa nemohla dostať na miesto, kde v škótskom Glasgowe prebieha klimatický summit OSN.

Vo svojom príspevku na sociálnej sieti politička vyjadrila ľútosť nad tým, že OSN nezabezpečila bezbariérový prístup. Napísala o tom stanica BBC.

Elharrarová izraelským médiám povedala, že sa nemohla dostať na miesto konferencie, pretože jedinou možnosťou bolo buď ísť pešo alebo ísť kyvadlovou dopravou, ktorá ale nebola prispôsobená pre osoby pohybujúce sa na vozíku. Vonku, pred rozľahlým areálom, strávila dve hodiny, kým sa napokon vrátila do hotela v Edinburghu, vzdialenom 80 kilometrov.

Izraelský premiér Naftali Bennett podľa nemenovaného predstaviteľa izraelskej delegácie povedal, že ak sa ministerka nedostane ani na dnešné rokovanie, nezúčastní sa na nich ani on.

Bennett podľa člena izraelskej delegácie o incidente informoval britského predsedu vlády Borisa Johnsona, ktorý následne Elharrarovú pozval, aby sa v utorok (2. 11.) zúčastnila schôdze medzi ním a jeho izraelským náprotivkom.

Britský veľvyslanec v Izraeli na sociálnej sieti Elharrarovej adresoval ospravedlnenie a napísal, že klimatická konferencia by mala byť ústretová a prístupná pre všetkých. Ľútosť nad situáciou vyjadril tiež námestník britského ministra zahraničia James Cleverly.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet