Na hlavný obsah

Na Liptove sa pripravujú na zimnú sezónu

Lyžiarske strediská môžu fungovať aj v čiernych okresoch.

Liptov je na zimnú sezónu pripravený. Na budúci týždeň začnú s technickým zasnežovaním zjazdoviek. Lyžiarske strediská môžu podľa platného covidového automatu fungovať aj v čiernych okresoch.

Pod Chopkom mrzne zatiaľ len v noci, bol však najvyšší čas preveriť systém technického zasnežovania. Nielen po letnej prestávke, ale najmä po jeho rozšírení.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

,,Máme štyri nové delá a nové vzduchové potrubie, čo nám pomôže vysnežiť zjazdovku Biela púť až o tri dni rýchlejšie,“ hovorí Jiří Trumpeš, riaditeľ horského strediska Jasná.

Obmedzením je voda. V nádržiach jej síce majú 70 000 kubických metrov, pri plnom zasnežovaní by ju však minuli za štyri dni. Musia s ňou preto šetriť.

„Do -4 °C to nie je efektívne, strašne veľa energie sa minie. Akonáhle začnú teploty klesať a vyzerá to, že bude menej ako mínus štyri, natlakuje sa systém a spúšťa sa zasnežovanie,“ hovorí Ján Švec, vedúci technik zasnežovania.

Posledná skúška tu v Jasnej dopadla na výbornú, a tak so samotným zasnežovaním by mali začať, ak to počasie dovolí, už na budúci týždeň. Tak, aby sa od decembra dalo lyžovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny