Na hlavný obsah

Na obnovu pamiatok vyčlenil rezort kultúry milióny eur

Prioritou na budúci rok je záchrana kaštieľov.

Na obnovu pamiatok vyčlenil rezort kultúry milióny eur
Na snímke ministerka kultúry (MK) SR Natália Milanová (OĽANO). Foto: TASR

Na obnovu národných kultúrnych pamiatok vyčlenilo ministerstvo kultúry na budúci rok milióny eur. „V roku 2022 budeme pracovať v dotačnom programe Obnovme si svoj dom so sumou 12 miliónov eur,“ uviedla v utorok (30. 11.) ministerka kultúry Natália Milanová (OĽANO).

„Slovensko je krajina, ktorá je bohatá na národné kultúrne pamiatky. V európskom meradle ich máme nadštandardne veľa,“ povedala šéfka rezortu. „Žiaľ, dlhé roky nebola táto téma prioritou, a tak mnohé z nich sa už tohto času nedožili,“ dodala.

Prioritou na tento rok je obnova krov a striech. „Keď je dobrá strecha, tak pamiatka je zachránená,“ uviedla Zuzana Kochánková, riaditeľka odboru ochrany pamiatkového fondu.

Ďalej chce rezort vo výraznejšej miere podporiť rozvoj tradičných remesiel a remeselníkov na Slovensku a obnovu kaštieľov. „Máme veľa kaštieľov v zlom technickom stave a chceme, aby boli aktivizovaní ich vlastníci, a aby ich začali obnovovať,“ dodala Kochánková.

Program funguje od roku 2004 a zatiaľ sa s ním podarilo zachrániť 5 542 pamiatok v celkovej sume 98 miliónov eur. Ročne tak ministerstvo podporí približne 500 projektov.

Žiadosť o podporu môžu podávať fyzické osoby, právnické osoby, neziskové organizácie, samosprávy, ale napríklad aj cirkvi. Uzávierka na predkladanie žiadostí je do konca roka 2021.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko