Na hlavný obsah

Na poľsko-bieloruskej hranici sa zhromaždil dav migrantov

Poľská pohraničná stráž sa obáva násilného preniknutia.

Na poľsko-bieloruskej hranici sa zhromaždil dav migrantov
Poľskí policajti a príslušníci pohraničnej stráže hliadkujú pri plote s ostnatým drôtom. Foto: TASR

Rozsiahly dav migrantov sa v pondelok (15. 11.) zhromaždil pri uzatvorenom hraničnom priechode medzi Poľskom a Bieloruskom, vyplýva z videozáznamov poľskej pohraničnej stráže a ministerstva obrany. Informovala o tom agentúra AFP.

„Na hraničný priechod Kuznica privádzajú bieloruské jednotky stále viac a viac skupín migrantov,“ uviedlo na sociálnej sieti twitter poľské ministerstvo obrany.

Námestník poľského ministra vnútra Maciej Wasik uviedol, že pri hraničnom priechode sa nachádzajú „tisícky migrantov“. Ako dodal, poľské jednotky sú „pripravené na akýkoľvek scenár“.

Použitie násilia

Hovorkyňa poľskej pohraničnej stráže Anna Michalska však uviedla, že na mieste sa nachádzalo „niekoľko stoviek ľudí“. „Očakávame, že príde k pokusu násilne prejsť cez hranicu,“ dodala.

Denník Gazeta Wyborcza napísal, že za sprievodu bieloruskej polície k priechodu zamieril obrovský dav migrantov z dočasného tábora v lese. Utečenci tam žili týždeň v stanoch a provizórnych prístreškoch pri nulovej teplote bez dostatku jedla a vody.

Videozáznamy nebolo možné bezprostredne overiť, keďže Poľsko zakázalo novinárom vstup do pohraničnej oblasti na základe núdzových opatrení prijatých v súvislosti s úsilím zamedziť pohybu migrantov, pripomína AFP.

Vo východných pohraničných oblastiach Poľska táboria tisíce migrantov z Blízkeho východu, ktorí sa chcú dostať do Poľska a odtiaľ ďalej do Európy. Európska únia však obviňuje Bielorusko, že zámerne privádza ľudí do východnej Európy a následne ich pašuje na Západ.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet