Na hlavný obsah

Na Slovensku robia veľký výskum o protilátkach v krvi nezaočkovaných

Otestovať chcú dokopy 5 000 dobrovoľníkov.

Štát chce výskumom o protilátkach v krvi nezaočkovaných ľudí zistiť, koľko ľudí sa ešte môže infikovať koronavírusom a koľko je chránených protilátkami. Mohol by tak lepšie nastaviť opatrenia v regiónoch a zvládnuť pandémiu.

Odoberú niekoľko kvapiek krvi z prsta a spýtajú sa, či a kedy ľudia prekonali covid. Vzorky s dotazníkom potom putujú do laboratórií, kde zistia, koľko protilátok proti koronavírusu v krvi kto má. Podmienkou je nebyť zaočkovaný.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Potrebujeme vedieť, ako je tá nezaočkovaná populácia vnímavá k možnosti infikovania sa – teda koľko ľudí z tých nezaočkovaných sa má možnosť infikovať sa v najbližšom čase,“ hovorí epidemiologička Alexandra Bražinová, ktorá výskum zastrešuje.

Chodí s tímom medikov po celom Slovensku. Otestovať chcú dokopy 5 000 dobrovoľníkov všetkých vekových kategórií.

„Všade komunikujeme s mestskými alebo miestnymi úradmi vopred, tieto mestské úrady zverejnia informáciu o tom, že v ten a ten deň prídeme – ľudia majú možnosť sa vopred zahlásiť,“ doplnila Bražinová.

Hoci otestovaní dostanú presné výsledky protilátok zadarmo, je to iba benefit. Podstatou meraní je zistiť premorenosť a spoznať, ako je populácia SR proti imúnna covidu-19. Preto výsledky o protilátkach neočkovaných spoja s údajmi o zaočkovanosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko